ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

calcul ore suplimentare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Va rog sa ma lamuriti si pe mine cum ar trebui teoretic angajatorul meu sa calculeze orele de munca pe care le prestez avand un program de 12 ore de zi in interval orar 7:30-19:30 apoi a doua zi tura de noapte in intervalul orar 19-30-7:30 dupa care doua zile libere. Adica un program 12-12-48. Mentionez ca lucrez 15-16 zile/in functie de luna.

Multumesc.

Adaugata in: Codul Muncii
Andrei Murariu
 User  Andrei Murariu
a intrebat la 11 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului ANDREI MURARIU la 22 Iun. 2012
Contractele intr-adevar nu se mai depun la ITM pe suport de hartie, ci se transmit prin ReviSal. Insa contractul ar trebui sa fie semnat si de dvs, altfel nu este valabil, este o problema acolo. Pentru modificarea normei de lucru ar trebui intocmit intr-adevar act aditional la CIM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Andrei Murariu
 User Andrei Murariu
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Iun. 2012
Sunt angajat la aceasta firma (spital privat) de aproximativ doi ani de cand s-a infiintat; in contract este prevazut la punctul G la condtii de munca 8 ore /zi 40 ore pe saptamana. La inceput s-a respectat acest program dupa care s-a schimbat programul asa cum va spuneam 12-12-48; am cerut departamentului resurse umane sa se faca un act aditional la contract in care sa se specifice acest program dar mi s-a raspuns ca nu se poate face asa ceva si inca un lucru pe care l-am descoperit (contractul nu detine semnatura mea ci a persoanei de la reseurse umane). Cand am cerut explicatii mi s-a zis ca nu trebuiau depuse contractele la itm si ca nu m-a gasit la telefon ca sa vin sa semnez si a semnat ea in locul meu .
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Andrei Murariu
 User Andrei Murariu
a raspuns userului georgeta ganea la 13 Iun. 2012
Din cate am inteles au fost cei de la ITM dar nu au gasit nici o abatere presupun ca au pe cineva in interiorul ITM destul de influent IN CAZUL MEU CE POT SA FAC?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 12 Iun. 2012
In plus, orele suplimentare ar trebui efectuate cu acordul angajatului si nu din initiativa angatorului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 12 Iun. 2012
Un salariat nu poate lucar dupa 12 ore o alta tura de 12 ore, nu este legal. Un program de 12 ore este automat urmat de repaus 24 de ore, asa cum prevede Codul muncii. Nerespectarea acestor prevederi se incadreaza drept contraventie. Intr-un program de 12/ 24 angajatul nu ar trebui sa ajunga la munca suplimentara, deorece in astfel de cazuri salariatul are timpul liber acordat altfel decat in cazul unui salariat cu norma intreaga. Undeva ceva nu este in regula la acest program, el nu corespunde unui program de ture a cate 12 ore, situatie in care angajatul ar trebui sa beneficieze si de liber 24 de ore dupa cele 12 lucrate, dar si de repausul saptamanal acordat conform legii. Ceea ce in acest caz nu se respecta, in mod evident. Salariatul cu 12 ore program pe zi ar trebui sa ajunga la un total de 12 - 13 zile lucrate. El are 2 zile in plus, chiar 3 ceea ce inseamna ca, din punctul meu de vedere, nu se respecta prevederile referitoare la acordarea timpului liber.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 12 Iun. 2012
In program de tura continua ,asa cum lucrati dumneavoastra ,in fiecare luna trebuie sa aveti un numar de ore lucrate corespunzatoare nr de zile lucratoare din luna. Exemplu: Daca luna are 22 zile lucratoare, pe pontaj ,dumneavoastra veti avea 176 ore lucrate in regim normal. Intr-un astfel de program, stiu ca sunt luni in care se acopera in totalitate aceste ore si sunt luni in care numarul de ore lucrate ,este mai mic decat cel normal pentru luna respectiva.De regula orele lucrate in plus intr-o luna, acopera orele neacoperite in luna urmatoare.
Daca , respectand graficul de libere ,rezulta ca efectuati luna de luna ,un numar de ore peste numarul normal din luna, aceste ore intra in regim suplimentar si pot fi platite cu spor de cel putin 75%
Intr-adevar, daca lucrati 15-16 zile pe luna , rezulta ca lucrati 180-188 de ore pe luna.Orele lucrate suplimentar se contabilizeaza separat si pot fi recompensate prin timp liber platit in urmatoarele 60 de zile sau platite cu spor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 12 Iun. 2012
Munca de noapte reprezinta munca desfasurata in intervalul orar 22:00 - 06:00. Ce iese in afara acestui interval nu este munca de noapte, ci program de zi. Daca imediat dupa programul zi intrati in tura de noapte, in noapte zilei respective, nu este ok. Pentru ca un program de 12 ore pe zi trebuie urmat de 24 de ore repaus, asa cum prevede codul muncii republicat.

Art. 115
2 Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.

In cazul muncii de noapte angajatorul ar trebui sa compenseze aceste ore fie cu reducerea timpului de munca din ziua respectiva cu 1 ora, de la 8 la 7 ore - daca desfasurati program de noapte imediat dupa cel de zi si sunteti incadrat cu norma intreaga - sau cu un spor la salariul de 25% daca munca de noapte reprezinta cel putin 3 ore din programul normal de lucru, sau 30% din timpul lunar daca raporatarea se face astfel, tinand cont de totalul lunar de ore de lucru.

Alte intrebari despre Codul Muncii

Expertii nostri
Ioana Popa
G Stancu Gratiela Petrescu Viviana Serni alexei delimart Marius Ion adriana iancu
TOP RASPUNSURI 2024