ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


care este salariul minim pe economie pentru studii superioare?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


buna ziua,as dori sa stiu care este salariul minim pe economie cu care poate fi incadrat un absolvent de studii superioare?

Daniela Halitz
 User  Daniela Halitz
a intrebat la 14 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Georgeta Ganea la 21 Mar. 2014
In plus si cu alte ocazii am mentionat ca angajatorii care au peste 21 de salariati au obligatia negocierii CCM.In continutul acestora este capitolul salarizare care trebuie sa cuprinda coeficienti de ierarhizare in functie de criteriile mentionate in raspunsul anterior.Chiar daca nu mai este CCMUN , asta nu inseamna ca prin CCM la nivel de ramura, grup de unitati, unitati nu trebuie negociati astfel de coeficienti.Nu uitati ca CCM se incheie in baza unei legi! Deci este obligatie legala, nu ne oprim doar la salariul minim pe economie pentru toti angajatii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Mar. 2014
Doamna nu sustin punctul dvs de vedere.In opinia mea salariatii sunt discriminati atunci cand indiferent de pregatire, importanta postului, complexitatea acestuia sunt salariati la fel ca un muncitor necalificat cu salariul minim pe economie.Sunt practici ascunse in sensul ca se negociaza salariul minim si se acorda diferenta la negru.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 20 Mar. 2014
Cel putin din articolul de lege pe care l-ati redat nu iese nimic in directia unei astfel de obligatii asa cum o exprimati dvs.

Iar daca aveti un angajator nou pe piata, abia infiintat, probabilitatea ca el sa nu aiba un buget suficient pentru acordarea unui salariu diferentiat in functie de studii.

Diploma detinuta nu reprezinta un criteriu in stabilirea salariului, si vorbim aici de viata practica din piata muncii. La baza lui stau alte elemente precum experienta practica, abilitati reale detinute si potential, importanta postului in unele situatii, dar in special a domeniului si mersului lui general. Criteriile s-au modificat substantial in mediul privat. Nu mai vorbim de bugete influentate de situatia economica.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 20 Mar. 2014
Unde apare aceasta obligatie, daca tot o mentionati? Conform legii el are obligatia respectarii salariului minim de incadrare si prin legi speciale acolo unde este cazul. Nu exista nicio lege care sa impuna ceea ce sustineti dvs., recomandabil ar fi sa nu afirmati ca exista anumite obligatii cat timp ele nu sunt precizate absolut nicaieri. Va rog sa precizati cadrul legal care, dupa expirarea CCMUN din 2011, prevede un salariul minim obligatoriu petnru studii superioare, diferit de cel aprobat prin HG la nivel de tara.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 19 Mar. 2014



Art. 162 din codul muncii republicat
(1) Nivelurile salariale minime se stabilesc prin contractele colective de munca aplicabile.
(2) Salariul individual se stabileste prin negocieri individuale intre angajator si salariat.
(3) Sistemul de salarizare a personalului din autoritatile si institutiile publice finantate integral sau in majoritate de la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale si bugetele fondurilor speciale se stabileste prin lege, cu consultarea organizatiilor sindicale reprezentative.
Angajatorul are obligatia ca la negocierile colective si cele individuale sa diferentieze salariile in functie de pregatirea, complexitatea posturilor inportanta acestora in cadrul unitatii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Mar. 2014
850 de lei brut, la fel ca orice alt salariat din Romania. Nu exista nivel salarial minim stabilit in functie de studii, ci doar salariul minim la nivel de tara stabilit in prezent prin HG 871/2013.

Alte intrebari despre Codul Muncii