ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

cate ore este legal sa muncim pe luna maxim?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Lucrez la o firma de paza (alta), unde suntem 2 agenti la un obiectiv in afara orasului, mai exact la 4 km de oras. Firmele de paza la care am lucrat pana acum daca ma puneau la un obiectiv in afara orasului, ma duceau cu masina firmei, deci transport gratuit. Dansii de la aceasta firma cica ei nu duc, sa ma descurc. Conform legislatiei in vigoare sunt sau nu obligati sa ma duca macar la obiectiv sau nu? Tot la aceasta firma lucram tot a doua noapte, de la ora 17 pana a doua zi la 7 si 30 de min. Deci 14 ore si jumatate. Cand ne vine randul in week-end, un week-end I-mi vine randul o sambata, iar in urmatorul duminica, lucram 24 de ore, de la 7 dimineata, pana la 7 dimineata a doua zi. Lucram in total cum suntem doar doi agenti, aproximativ 216 ore pe luna. De aici intrebarea din titlu.cate ore sunt legal voie sa lucram maximum pe luna. Daca I-mi vine randul de exemplu duminica, ies luni dimineata si intru marti dupa-amiaza, dupa 24 de ore am 34 de ore libere. Nici cum nu ne poate da alea doua zile consecutive libere cum zice in Codul Muncii. De concediu nici nu ma gandesc,inca. Si inca mai vine cu "amenintari" de genul ca cum ne prinde dormind, cum ne da afara. As vrea s-o vad pe dansa cum rezista 24 de ore in continuu. Ca eu in Codul Muncii nu am gasit program de 24 de ore. La celelalte firme lucram legal, 12 cu 24, 12 cu 48, una a mai facut un pic de abuz.Multumesc anticipat pt raspunsuri! Inca ceva, in contract suntem trecuti 8 ore pe zi, 40 ore pe saptamana.

Sorin Mandrutiu
 User  Sorin Mandrutiu
a intrebat la 02 Iun. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 03 Iun. 2016
Potrivit Codului muncii, timpul normal de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana pentru salariatii cu norma intreaga.
Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
Munca in repaus saptamanal se compenseaza cu alte 48 de ore consecutive si cu spor la salariu conform, contractului colectiv de munca.In situatia in care se lucreaza 14 zile la rand este necesar acordul sindicatului sau reprezentantilor salariatilor plus autorizare de la ITM si un spor de minim 150%(dublul spor pentru re suplimentare).
Angajatorul este cel care stabileste programul de munca dar, acesta trebuie sa respecte dispozitiile legale care reglementeaza durata timpului de lucru. Se pot stabili programe de lucru inegale de lucru dar numai cu respectarea timpului maxim de lucru de 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. In acest sens, art. 113 alin. 2 din Codul muncii, republicat, stabileste ca in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana cu o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024