ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

CCC al doilea copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Sotia a nascut in martie 2011 alegand perioada de cic de 2 ani adica pana in martie 2013. In luna decembrie 2012 urmeaza sa nasca a doua fetita. Intrebarea mea este daca poate tatal sa intre in cic cu al doilea copil, iar mama sa il continue pe primul pana la terminarea lui, in martie 2013. Va multumesc anticipat pentru raspuns.


Florin Vladu
 User  Florin Vladu
a intrebat la 08 Oct. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Florin Vladu
 User Florin Vladu
a raspuns userului Ioana Popa la 30 Oct. 2012
Va multumesc mult pentru raspuns. Pe aceeasi speta v-as mai adresa o intrebare. Stiu ca tatal poate "prelua" ccc-ul mamei, pe perioada aleasa de aceasta. Daca tatal intra in ccc, iar mama e gravida in luna 6-7, ea va merge la munca. Poate intra dupa cateva zile de munca in concediu prenatal, iar dupa in postnatal pana la indeplinirea numarului de 126 zile?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Oct. 2012
Nu, nu se poate. CIC nu poate fi acordat simultan ambilor parinti. Mama sau tatal poate intra in al doilea CIC imediat dupa finalizarea primului, fara a mai fi obligatorie parcurgerea concediului de maternitate pentru lauzie. Pe perioada in care se suprapun cele doua situatii, de la nasterea celui de-al doilea copil pana la finalizarea CIC 1, indemnizatia se majoreaza cu 600 de lei. Pentru al doilea CIC mama (daca ea va opta pentru acordarea CIC 2) va beneficia de indemnizatie in acelasi cuantum primit pentru CIC 1.

Ordinului MMFPS 1474/2011 aprobarea instructiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010, Anexa 1:

"Situatie:
In situatia in care este nascut un copil inainte ca pentru copilul anterior sa se fi terminat concediul pentru cresterea copilului este obligatorie efectuarea concediului de lauzie de minimum 42 de zile?

Solutie:
Potrivit prevederilor art. 9 alin. 4 din OUG nr. 111/2010, durata de acordare a concediului se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau trei situatii de natura a genera acest drept. Art. 8 din Normele metodologice aprobate prin Hotar?rea Guvernului nr. 52/2011 reglementeaza faptul ca in cazul in care persoana indreptatita, beneficiara a concediului si a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului, naste in aceasta perioada unul sau mai multi copii ori se produce o noua situatie dintre cele prevazute la art. 8 alin. 2 din OUG nr. 111/2010, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupa caz, a dreptului la stimulentul de insertie, acordat pentru copilul anterior, opteaza, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevazute la art. 2 alin. 1, respectiv art. 7 din OUG nr. 111/2010. Pentru continuitatea acordarii drepturilor, cererea trebuie sa fie depusa cu 60 de zile inaintea implinirii de catre copilul anterior a v?rstei de 1, 2 sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap, sau in termen de maximum 30 de zile de la aceasta data. In cazul in care se depaseste acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii. Prin urmare, nu este obligatorie efectuarea concediului de maternitate, legea stabilind de drept prelungirea corespunzatoare a concediului pentru cresterea copilului."


Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024