ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ce drepturi are salariatul?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Ce drepturi, sporuri are salariatul, atunci cand isi desfasoara activitatea in cadrul unei societati private, al carui program de lucru, impus de angajator este de 12 cu 24 ore?

Adaugata in: Codul Muncii
Ovidiu Mincu
 User  Ovidiu Mincu
a intrebat la 14 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 14 Mai. 2012
In primul rand aveti dreptul la un salariul lunar, stabilit prin contractul individual de munca si al carui nivel sa nu fie sub cel minim brut stabilit la nivel national.

Angajatorul are obligatia de a va acorda repausul saptamanal de 2 zile consecutive, zile care de regula sunt sambata si duminica, insa prin specificul activitatii sau companiei pot fi stabilite si alte zile de repaus prin contractul colectiv sau cel individual. In cazul in care lucrati zile de sambata si duminica, angajatorul are obligatia de plata a unui spor la salariu stabilit prin contractul colectiv sau contractul de munca daca desfasurati cu regularitate activitate in zilele de week-end.


Daca efectuati program de noapte salariatul va poate compensa orele lucrate noaptea fie cu un spor de 25% daca aveti minim 3 ore din programul normal de lucru desfasurate in program de noapte - intre orele 22:00 si 06:00, fie cu reducerea programului cu 1 ora in ziua in care urmeaza sa efectuati ore de noapte.

Daca lucrati sarbatori legale, acestea se compenseaza cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile sau cu un spor la salariu de minim 100%, in functie de optiunea angajatorului.

Acestea sunt o parte din drepturile prevazute de lege. Daca sunt alte lucruri pe care ati dori sa le aflati legat de drepturile unui salariat, ni le puteti expune concret pentru a va putea raspunde punctual.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024