ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Ce se intampla daca nu respect preavizul in urma demisiei?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara! Sunt angajata la o firma pe perioada nedeterminata, am inceput munca de 2 luni dupa concediu de maternitate. Cand am reluat activitatea, seful mi-a zis ca o sa ma opreasca doar 6 luni cat este obligat si apoi ma concediaza. Ramasese sa-mi gasesc un alt loc de munca intre timp si sa-l anunt. Acum mi-am gasit un alt loc de munca si vreau sa-mi dau demisia. Mi-a spus ca nu accepta de acordul partilor, asa cum am solicitat eu in demisie ci sa stau in preaviz. Daca nu respect preavizul imi incheie contractul pe motiv disciplinar. Ce inseamna acest lucru si cum m-ar putea defavoriza pe viitor. Eu nu pot sa mai stau in preaviz ca trbuie sa incep celalalt loc de munca.
Mulrumesc frumos si astept un raspuns de la dumneavoastra cat mai repede.

Adaugata in: Codul Muncii Demisie
Alina-elena Soava
 User  Alina-elena Soava
a intrebat la 04 Sep. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns userului Ioana Popa la 10 Sep. 2014
dvs. aveti dreptate d-na Ioana, din pacate intre teorie si practica este o mare diferenta.
"...contractul individual de munca, este un angajament juridic pentru care fiecare parte raspunde".
-daca eu, angajator, concediez un salariat "de maine", fara sa-i acord preavizul legal, este suficient ca acesta sa depuza o sesizare la ITM si eu voi fi obligat sa-l repun in drepturi, sa-i platesc perioada de preaviz, si mai iau si o frumoasa de amenda.
-dar daca el, salariat, demisioneaza "de maine", fara sa respecte preavizul, eu cui ma adresez? nu am alta solutie decat sa-l dau in judecata, ceea ce pe mine ma costa resurse financiare si de timp, si in eventualitatea in care castig este f. posibil ca fostul salariat sa nu aiba, pur si simplu, posibilitatea de a-mi plati daunele.
ar fi frumos ca ITM-ul sa aiba atributii in acest sens si asupra angajatilor, sa existe constrangeri in ambele sensuri.
"...incepeti un proces de recurtare din timp..." asta se poate face cand salariatul vine cu demisie si respecta preavizul. dar daca eu ma trezesc azi cu el lipsa, si cand il sun imi spune ca el nu mai vine ca si-a gasit in alta parte si a trebuit sa inceapa de maine, sau ca a plecat in spania la munca, si pe mine ma "arde" sa pun om in loc, pt ca acea veriga lipsa poate duce la pierderea unui contract cu beneficiarul si trecerea in somaj a colegilor, ce pot sa fac? caut avocati, sa-l dau in judecata, prinde orbul-scoate-i ochii, sau caut repede un inlocuitor, care sa inceapa de maine, sa salvez contractul si colegii?
cam asta se intampla in practica, dragi colegi.
si inca ceva:
"ngajatorul nu ar avea de ce sa faca mizerii la eliberarea adeverintei de vechime" - nu ar avea, dar o face in multe cazuri, pe principiul ti-ai batut joc de mine, imi bat joc de tine. si atunci, vino maine dupa adeverinta, maine am uitat, vino poi-maine, samd...
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Adrian C. la 10 Sep. 2014
Pentru incetarea imediata a lucrului exista acordul partilor. Bine ar fi sa nu indemnati angajastii sa incalce contractul individual de munca, este un angajament juridic pentru care fiecare parte raspunde. Angajatorul o poate inclusiv da in judecata, are acest drept, fiind un litigiu de munca. Aveti mare grija la astfel de sugestii pentru ca in practica apar probleme.

Angajatorul nu ar avea de ce sa faca mizerii la eliberarea adeverintei de vechime, chiar daca apre o incetare disicplinara, meregeti pe o prespunere care nu este obligatoriu aplicabila la toti angajatorii. El este indreptatit sa refuze acordul partilor legea permitandu-i acest lucru.

Problema este si a noului angajator pentru ca acesta ar trebui sa aiba in vedere ca asa cum el cere un preaviz salariatilor sai, asa si angajatorul anterior poate cere acest lucur pentru ca apare in contracutl de munca. Poate ar fi bine sa reganditi abordarea si sa incepeti un proces de recurtare din timp si nu e ultima suta de metrii, ca sa nu puteti viitorul salariat in dificultate si nici sa nu dati pe foc in ultima clipa. Excat ce spuneti si dvs din pacate: dispare respectul reciproc, inclusiv intre angajatori.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns la intrebare la 10 Sep. 2014
singurul "rau" care vi se poate intampla daca nu respectati preavizul este concedierea pe motive disciplinare. cum va poate afecta aceasta pe viitor?
Colega Ioana Popa spune asa: "Concedierea pe motivul unei abateri disciplinare va poate crea probleme pe viitor pentru ca angajatorii urmatori vor interpreta ca si in relatia cu ei se poate intampla la fel".
corect, dar: tot angajatorul urmator, daca am inteles bine, va impune sa incepeti munca imediat, prin urmare nu cred ca il va interesa faptul ca urmeaza sa fiti concediata disciplinar atata timp cat cerinta lui este satisfacuta. la privat chiar nu conteaza, la stat nu stiu, dar incercati sa aveti o discutie cu urmatorul angajator si vedeti ce spune..
un alt aspect pe care sa il aveti in vedere: actualul angajator va poate face "mizerii" la eliberarea adeverintei de vechime...
ca angajator nu ma intereseaza ca cineva nu respecta preavizul la fostul loc de munca atata timp cat eu am nevoie de el sa inceapa lucrul "maine", pt ca altfel sunt in impas.... tot ca angajator, insa, ma nemultumeste faptul atunci cand unul din angajati pleaca fara sa respecte preavizul, pt ca nu am timp sa caut un inlocuitor, care trebuie sa respecte preavizul la fostul loc de munca... :) si uite asa ne invartim intrun cerc vicios, bazat in primul rand pe lipsa de respect reciproc...
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Alina-Elena Soava la 04 Sep. 2014
Demisia si acordul partilor sunt doua lucruri diferite, sunt incetari pe temeiuri diferite. Nu puteti avea demisie si acordul partilor in acelasi document, ori una ori cealalta.

Motive disciplinare inseamna savarsirea unei abateri ce tine de disciplina la locul de munca. In cazul de fata este vorba de incalcarea obligatiei prevazute in contractul dvs de munca de a respecta perioada de priaviz pentru demisie asa cum apare ea in document. Acordul partilor poate fi refuzat de catre angajator, legea ii permite sa faca acest lucru. Nu la fel se intampla si in cazul demisiei, cand el este obligat sa va inregistreze documentul, iar dvs sa stati in preaviz, atat timp cat angajatorul nu renunta total sau partial la el si cat timp si-a respectat obligatiile contractuale.

Concedierea pe motivul unei abateri disciplinare va poate crea probleme pe viitor pentru ca angajatorii urmatori vor interpreta ca si in relatia cu ei se poate intampla la fel. Orice angajator va tine cont de temeiul incetarii sau motivul plecarii de la locul de munca anterior, daca vreti.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Alina-elena Soava
 User Alina-elena Soava
a raspuns userului adriana iancu la 04 Sep. 2014
V-as ruga tare mult sa imi explicati si mie ce inseamna concediere pe motive disciplinare. Mai exact cat de mult ma-r afecta acest lucru pe viitor la o noua angajare? Este adevarat ca o sa ma impiedice sa ma angajez in sistemul de stat? Am inteles ca angajatorii particulari nu mai tin cont de asta ca m-ar afecta doar daca ma angajez la stat.
Multumesc din suflet pentru raspunsuri!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 04 Sep. 2014
Daca angajatorul va respins cererea pentru incetare prin acordul partilor, va trebui sa parcurgeti perioada de preaviz. Dat fiind faptul ca in timpul preavizului contractul de munca isi produce in continuare efectele, este bine sa respectati aceasta clauza si sa nu lipsiti de la locul de munca fara acordul angajatorului, pentru a nu risca sa transformati demisia in concediere pe motive disciplinare.

Alte intrebari despre Codul Muncii