ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cetatean strain nerezident. Codul muncii 2011. Contributii


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Pentru plata unui onorariu acordat in baza unui contract de prestari servicii incheiat cu un cetatean strain nerezident si neinregistrat fiscal in Romania care sunt obligatiile?

Stoian Maria
 User  Stoian Maria
a intrebat la 28 Iul. 2011
Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marius Ion
 Expert Marius Ion (Avocat, MILegal)
a raspuns la intrebare la 03 Aug. 2011
In baza art. 116 alin. 1 din Codul fiscal, impozitul datorat de nerezidenti pentru veniturile impozabile obtinute din Romania se calculeaza, se retine si se plateste la bugetul de stat de catre platitorii de venituri. In cazul veniturilor din prestari servicii, cota de impozit este de 16% din venitul brut.

Daca prestatorul de servicii este rezident al unei tari cu care Romania a incheiat o conventie pentru evitarea dublei impuneri, cota de impozit care se aplica venitului impozabil obtinut din Romania nu poate depasi cota de impozit prevazuta in conventie care se aplica asupra acelui venit. Daca sunt cote diferite de impozitare in legislatia interna sau in conventiile de evitare a dublei impuneri, se aplica cotele de impozitare mai favorabile.

Daca prestatorul de servicii este rezident al unei tari din Uniunea Europeana, cota de impozit care se aplica venitului impozabil obtinut de lector din Romania este cota mai favorabila prevazuta in legislatia interna, legislatia Uniunii Europene sau in conventiile de evitare a dublei impuneri.

Legislatia Uniunii Europene se aplica in relatia Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene sau ale Asociatiei Europene a Liberului Schimb.

Pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri si a legislatiei Uniunii Europene, prestatorul de servicii are obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul realizarii venitului, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta, precum si, dupa caz, o declaratie pe propria raspundere in care se indica indeplinirea conditiei de beneficiar in situatia aplicarii legislatiei Uniunii Europene.

Daca certificatul de rezidenta fiscala, respectiv declaratia ce va indica calitatea de beneficiar nu se prezinta in acest termen, se aplica prevederile titlului V din Codul fiscal respectiv se aplica cota de impozit de 16% asupra venitului brut.

Certificatul de rezidenta fiscala trebuie sa mentioneze ca beneficiarul venitului a avut, in termenul de prescriptie, rezidenta fiscala in statul contractant cu care este incheiata conventia de evitare a dublei impuneri, intr-un stat al Uniunii Europene sau al Asociatiei Europene a Liberului Schimb pentru toata perioada in care s-au realizat veniturile din Romania. Calitatea de beneficiar in scopul aplicarii legislatiei Uniunii Europene va fi dovedita prin certificatul de rezidenta fiscala si, dupa caz, declaratia pe propria raspundere a acestuia de indeplinire cumulativa a conditiilor referitoare la: perioada minima de detinere, conditia de participare minima in capitalul persoanei juridice romane, incadrarea in una dintre formele de organizare prevazute in titlul II sau titlul V, dupa caz, calitatea de contribuabil platitor de impozit pe profit sau un impozit similar acestuia, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari.

Certificatul de rezidenta fiscala prezentat in cursul anului pentru care se fac platile este valabil si in primele 60 de zile calendaristice din anul urmator, cu exceptia situatiei in care se schimba conditiile de rezidenta.
In cazul in care s-au facut retineri de impozit ce depasesc cotele din conventiile de evitare a dublei impuneri, respectiv din legislatia Uniunii Europene, suma impozitului retinut in plus poate fi restituita la cererea beneficiarului de venit, respectiv a persoanei nerezidente.

Pentru restituirea impozitului retinut in plus din veniturile platite de un rezident roman persoanelor nerezidente, acestea depun o cerere de restituire a impozitului platit in plus la platitorul de venit rezident roman.

Cererea de restituire a impozitului va fi depusa de persoana nerezidenta in termenul legal de prescriptie, stabilit prin legislatia statului roman.

Restituirea impozitului retinut in plus fata de sarcina fiscala rezultata din aplicarea prevederilor conventiilor de evitare a dublei impuneri, respectiv a legislatiei Uniunii Europene coroborat cu legislatia interna, dupa caz, se efectueaza independent de situatia obligatiilor fiscale ale contribuabilului rezident roman, platitor al venitului catre nerezident, obligat potrivit legii sa faca stopajul la sursa.

In ceea ce priveste contributiile sociale, conform art. 296 indice 3 lit.cdin Codul fiscal , contribuabilii sistemelor de asigurari sociale sunt si persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala, si pentru care, potrivit art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, cu modificarile ulterioare, exista obligatia platii contributiei individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj.

Pentru atestarea legislatiei aplicabile in domeniul securitatii sociale institutiile competente din statele membre emit documentul portabil A1. Documentul portabil A1 emis de o institutie competenta dintr-un stat membru atesta faptul ca pe perioada inscrisa in formular, legislatia de securitate sociala aplicabila titularului este legislatia in vigoare pe care o aplica acea institutie.

In cazul statelor membre UE se aplica prevederile Regulamentului CE nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, modificat prin Regulamentul CE nr. 988/2009, denumit in continuare noul Regulament.

In consecinta, daca prestatorul de servicii nu prezinta un document portabil A1 care sa ateste ca legislatia aplicabila este legislatia altui stat, platitorul venitului este obligat sa retina contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat si contributia la bugetul asigurarilor sociale pentru somaj in conditiile stabilite de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cum spuneam si mai devreme, prestatorul serviciilor are obligatia de a se inregistra fiscal in termen de 30 de zile de la data obtinerii primului venit, in baza alin. 1 lit. c si alin. 6 al art. 72 din Codul de procedura fiscala , in vederea atribuirii unui numar de identificare fiscala de organul fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Astfel, va completa si depune, direct sau prin imputernicit/reprezentant fiscal, formularul ???Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice straine??? 030, cod MFP 14.13.01.10.11/3 aprobat prin OMEF 262/2007 , cu modificarile si completarile ulterioare.

Alte intrebari despre Codul Muncii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Gratiela Petrescu alexei delimart George Andreescu Marius Ion Radu Anton G Stancu
TOP RASPUNSURI 2021
Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti cand se poate depune dosarul de pnsie la limita de varsta daca acea persoana se afla in...[citeste mai mult]
Publicat la data 18 Oct. 2021 2 raspunsuri
Daca contest in instanta judecatoreasca competenta ,decizia de pensionare in termen de 45 zile conform art138 aliniat(1)...[citeste mai mult]
Publicat la data 21 Oct. 2021 1 raspuns