ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

citat ca martor


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Daca am fost citat ca martor intr-un proces, am inteles ca voi fi motivat de la serviciu, dar in situatia cand nu am primit citatie scrisa ci am fost anuntata telefonic, eu cum si cu ce justific la serviciu unde am fost?

Adaugata in: Codul Muncii
Adriana Moise
 User  Adriana Moise
a intrebat la 29 Aug. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Adriana Venera Moise la 30 Aug. 2013
Da, asa ar fi bine, ca sa puteti face dovada ca ati fost acolo. Daca sunteti citata dar nu va prezentati, nu se considera ca ati onorat citatia.

Din cate cunosc, Nota telefonica nu inseamna anuntare verbala prin telefon, este tot un document scris, care trebuie sa contina niste elemente obligatorii prevazute de codul de procedura penala si care sa fie semnata de emitent. Un telefon simplu nu are cum sa indeplineasca aceste conditii. Ar trebui sa primiti si un document scris in urma acelui telefon, nota telefonica nu este conversatie telefonica si atat. Plus, nu aveti cum sa confirmati cine a emis citatia, daca are sau nu toate elementele, nu aveti o citatie pe care sa o prezentati la tribunal, sa dovediti ca ati fost chemata. Si in plus trebuie un proces-verbal.

Art. 257 - Modul de citare
(1) Chemarea unei persoane ?n faţa organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată se face prin citaţie scrisă. Citarea se poate face şi prin notă telefonică sau telegrafică, ?ncheindu-se ?n acest sens un proces-verbal.
(2) Comunicarea citaţiilor şi a tuturor actelor de procedură se va face, din oficiu, prin agenţii procedurali ai organelor judiciare sau prin orice alt salariat al acestora, prin intermediul poliţiei comunitare ori prin serviciul poştal sau de curierat.
(3) Persoanele prevăzute la alin. (2) sunt obligate să ?ndeplinească procedura de citare şi să comunice dovezile de ?ndeplinire a acesteia ?nainte de termenul de citare stabilit de organul judiciar.
(4) ?n cazul prevăzut la art. 80, persoanele vătămate şi părţile civile pot fi citate prin reprezentantul legal sau printr-o publicaţie de circulaţie naţională.
(5) Citarea se poate realiza şi prin intermediul poştei electronice sau prin orice alt sistem de mesagerie electronică, ?n cazul ?n care organul judiciar are mijloacele tehnice pentru a dovedi că citaţia a fost primită.
(6) Minorul cu o v?rstă mai mică de 16 ani va fi citat, ?n plic ?nchis, prin intermediul părinţilor sau al tutorelui, cu excepţia cazului ?n care acest lucru nu este posibil.
(7) Organul judiciar poate comunica şi oral persoanei prezente termenul următor, aduc?ndu-i la cunoştinţă consecinţele neprezentării. ?n cursul urmăririi penale, aducerea la cunoştinţă a termenului se menţionează ?ntr-un proces-verbal, care se semnează de către persoana astfel citată.

Art. 258 - Conţinutul citaţiei
(1) Citaţia este individuală şi trebuie sa cuprindă următoarele:
a) denumirea organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată care emite citaţia, sediul său, data emiterii şi numărul dosarului;
b) numele ÅŸi prenumele celui citat, calitatea ?n care este citat ÅŸi indicarea obiectului cauzei;
c) adresa celui citat;
d) ora, ziua, luna şi anul, locul de ?nfăţişare, precum şi invitarea celui citat să se prezinte la data şi locul indicate;
e) menţiunea că partea citată are dreptul la un avocat cu care să se prezinte la termenul fixat;
f) dacă este cazul, menţiunea că, potrivit art. 90 sau art. 93 alin. (4), apărarea este obligatorie, iar ?n cazul ?n care partea nu ?şi alege un avocat, care să se prezinte la termenul fixat, i se va desemna un avocat din oficiu;
g) menţiunea că partea citată poate, ?n vederea exercitării dreptului la apărare, să consulte dosarul aflat la arhiva instanţei sau a parchetului;
h) consecinţele neprezentării ?n faţa organului judiciar.
(2) Citaţia transmisă suspectului sau inculpatului trebuie să cuprindă ?ncadrarea juridică şi denumirea infracţiunii de care este acuzat, atenţionarea că, ?n caz de neprezentare, poate fi adus cu mandat de aducere.
(3) Citaţia se semnează de cel care o emite.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Venera Moise
 User Adriana Venera Moise (Analyst, OMV Petrom SA)
a raspuns userului Ioana Popa la 30 Aug. 2013
Multumesc pentru raspuns ,dar in legislatie se specifica ca este "citatie scrisa, telefonica sau telegrafica " deci sa inteleg ca si citarea telefonica este legala. Singura solutie este sa cer de la tribunal o dovada ca am fost prezenta in data de ...ca martor .
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Aug. 2013
Ar trebui sa cereti o dovada de la tribunal, in urma procesului. Pentru ca se va consemna ca ati fost acolo. Citatia nu are valoare daca nu mergeti la proces.

In plus, ca sa fie legala procedura, din cate cunosc eu, citatia ar trebui sa vi se inmaneze sub semnatura de primire, prin recomandata. Altfel nu se considera ca sunteti anuntata in privinta prezentei ca martor.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024