ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Codul muncii


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am citit in codul muncii ca un CMI nu este valid daca nu se face in baza unui certificat medical. Cand am venit in firma am intrebat despre necesitatea unui certificat medical, dar mi s-a comunicat ca nu trebuie sa aduc. Intrebarea mea este: care sunt consecintele acestui fapt? Eu, ca si angajata, ce am de pierdut? Angajatorul poate fi tras la raspundere pentru ca a intocmit un contract in acest mod? (fara a solicita un certificat medical?) Mentionez ca lucrez ca expert accesare fonduri europene si inca nu am semnat contractul de munca.

Adaugata in: Codul Muncii
Ioana Irina
 User  Ioana Irina
a intrebat la 25 Sep. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Irina la 25 Sep. 2013
Cu multa placere! Nu, nu pierdeti vechimea acumulata pana atunci cat timp a existat un contract semnat in tot acest timp, dar pierdeti locul de munca daca nu sunt acoperite conditiile prin care sa se evite nulitatea contractului, in cazul de fata certificatul medical.

Totusi, dvs. ati precizat in intrebarea initiala ca nu vi s-a incheiat un contract de munca, situatie in care nu se poate recunoaste vechimea pentru ca nu aveti documente prin care sa o dovediti pana la acest moment. Asa cum spuneam si anterior, lucrati la negru, din pacate ilegal, si foarte probabil ca nu aveti nici contributii acoperite.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Irina
 User Ioana Irina
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Sep. 2013
Va multumesc pentru raspuns. O sa incerc sa obtin contractul de munca astazi, dar avand in vedere ca nu mi s-a cerut un certificat medical si cu siguranta nu o sa mi se ceara nici in viitor, acest fapt atragand nulitatea contractului, pierd la vechimea in munca sau care sunt consecintele? Ce am eu de pierdut?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 25 Sep. 2013
Daca angajatorul a solicitat un examen medical de medicina muncii atunci este perfect in regula si se indeplineste aceasta conditie. Daca nu exista niciun fel de certificat medical la dosarul de personal, fara a fi prezentat nici macar ulterior semnarii, contractul de munca va intra in nulitate, ceea ce inseamna ca va inceta de drept odata ce partile constata acest lucru.

Insa problema in cazul dvs este una mult mai mare: in acest moment lucrati la negru. Contracul de munca se incheie in mod obligatoriu anterior inceperii activiatii, gasiti acest lucru mentionat tot in Codul muncii. Altfel se incalca legea si ambele parti risca amenzi din partea inspectorilor ITM, angajtorulul putand fi tras la raspundere chiar penal daca are mai mult de 5 salariati fara CIM.

Asadar, va recomand sa incercati sa obtineti un contract de munca, iar daca vi se refuza in continuare acest lucru depuneti de urgenta plangere la ITM. Personal v-as sugera si sa nu mai prestati activiate fara contract pentru ca pierdeti inclusiv la vechimea in munca.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024