ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Codul Muncii


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Un salariat a iesit la pensie pentru limita de varsta. Are decizia de pensionare iar el si angajatorul vor sa continue colaborarea.
In dosarul pregatit de mine, cei de la resurse umane au pus toate actele necesare fara CIM pentru ca salariatul urma sa mai lucreze pana a venit decizia de pensionare.
Dupa decizie angajatorul a decis sa-l mai pastreze in activitate iar eu am specificat in CIM ca lucreaza in baza aceluiasi CIM.
Am procedat corect sau nu?

Lica Balan
 User  Lica Balan
a intrebat la 08 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Lacri B.
 User Lacri B.
a raspuns userului lica balan la 10 Iun. 2013
Sunt in aceeasi situatie precum cea a dvs.Cum ati procedat in cazul pensionarilor mai vechi care au si calitate de salariat si carora nu le-ati facut incetare de drept a CIM , iar apoi incheierea unui nou contract?!!
Cum ziceam ma aflu in aceeasi situatie si nu stiu cum sa procedez. Am un salariat care a indeplinit condiitiile de pensionare, ulterior a primit si decizia de pensie limita varsta dar acesta a ramas in continuare angajat la firma noastra nefacandu-i desfacerea CIM si apoi inreg. unui contract nou. Situatia aceasta dureaza de vreo 2 ani. Ce ar trebui sa fac acum? ...sa nu fie tardiv.
Multumesc anticipat!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului lica balan la 09 Mai. 2012
Daca salariatul nu indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta atunci vorbim de alte tipuri de pensionare - pensie anticipata, anticipata partiala sau pensia de invaliditate. Cazuri in care incetarea se face intr-adevar odata cu comunicarea deciziei de pensionare si nu inainte. Faptul ca in anumite adeverinte inscrisurile sunt gresite nu implica neaparat neindeplinirea conditiilor de pensionare. Conditiile pentru pensionarea pentru limita de varsta sunt stagiul de cotizare minim si varsta salariatului pentru obtinerea acestei pensii. Varsta standard de pensionare este 64 ani si 4 luni pentru barbati si 59 ani si 4 luni pentru femei, iatr stagiul minim de cotizare este de 13 ani si 8 luni.

Odata cu indeplinirea conditiilor mentionate, contractul de munca al salariatului inceteaza de drept. Ceea ce inseamna ca activitatea presatata de la acea data mai departe, daca nu se incheie un nou contract de munca, nu este legala.

Ar fi trebuit sa constatati in termen de 5 zile de la data indelpiniri conditiilor, prin decizie scrisa, aceasta incetare, apoi sa intocmiti contracte noi de munca. Faceti incetarile contractelor celor care indeplinesc conditiile de pensionare si incheiati-le noi contracte de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Lica Balan
 User Lica Balan
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Mai. 2012
Revin -insistent- cu problema pensionarilor- imi cer scuze.
Salariatul cand indeplineste conditiile de pensionare- angalatorul prin serv. resurse umane intocmeste dosarul pentru pensionare dar, salariatul mai lucreaza pana cand vine decizia de pensionare cu nr. si data de la care este pensionat.
Sunt cazuri cand salariaul nu indeplineste conditiile de pensionare din diverse motive: o adeverinta de la alta unitate nu este in regula, are un inscris gresit in carnetul de munca, etc.
Pana isi rezolva problma salariatul lucreaza in baza aceluiasi CIM.
Prin urmare CIM se inchide numai si numai la data deciziei de pensionare cu nr. si data respectiva.
Pana aici este corect rationamentul?
Daca salariatul vrea sa mai lucreza inchid CIM cu data de pe decizie si ii fac alt CIM.

Intrebarea mea este ce fac cu pansionarii vechi?
Multumes mult si astept raspunsul dvs.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Lica Balan
 User Lica Balan
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Mai. 2012
Acum ce fac? Cum pot rezolva problema?
Mentionez ca am pensionari care lucreaza in baza aceluiasi contract individual de munca conf. Codului Muncii vechi si in ReviSal contractul lor este activ.
Va rog tare mult sa-mi raspundeti cum pot sa rezolv aceasta problema.
Multumesc mult!

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Mai. 2012
In cazul persoanelor care indeplinesc cumulativ conditiile de pensionare pentru limita de varsta contractul de munca inceteaza la data indeplinirii lor, asa cum prevede codul muncii. Ceea ce inseamna ca daca de la acea data mai departe nu se intocmeste un nou contract de munca salariatul presteaza activitate, ilegal, in afara unui contract.

Salariatul pensionat pentru limita de varsta poate fi reincadrata cu un nou contract de munca. Astfel, constati incetarea prin implinirea cumulativa a conditiilor de pensionare prin intocmirea unei decizii de incetare, apoi incheiati un nou contract de munca cu respectivul salariat - pe perioada nedeterminata sau determinata, oricare varianta este posibila.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024