ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


codul muncii (ore suplimentare)


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Lucrez la o firma privata cu contract de munca nedeterminata. Am cateva intrebari:
Orele suplimentare in cursul saptamanii sunt platite 50%, iar in weekend, 100%. De exemplu, daca iau pe ora 5 ron, imi da 7.5 in cursul saptamanii. Este legal ? Ridic foarte multe greutati, nu avem nici spor de greutate. Nu ni se acorda nici apa. Am vreo sansa de castig? Multumesc.

Adaugata in: Codul Muncii
Viorel Eduart
 User  Viorel Eduart
a intrebat la 08 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Adrian C. la 09 Aug. 2012
Asa este. Am mentionat deja acest aspect, ca o compensare prin spor se face daca nu este posibila compensarea cu timp liber.

In cazul de fata s-a optat insa pentru plata sporului dupa cum puteti vedea si din speta. Insa sporul nu respcta cuantumul minim legal pentru ore suplimentare lucrate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns la intrebare la 09 Aug. 2012
O completare la raspunsul Ioanei, si daca nu e asa rog sa fiu corectat:
Pt. orele suplimentare lucrate in timpul saptamanii, angajatorul trebuie sa acorde timp liber corespunzator (ore libere platite) in urmatoarele 60 de zile. De exmplu, daca in 6 august ai lucrat 2 ore suplimentare, in 7 aug. 3 ore suplimentare, iar in 8 august inca 3, angajatorul trebuie sa iti acorde ore libere platite astfel: 2 ore pana in 5 oct, 3 ore pana in 6 oct si inca 3 ore pana in 7 oct; poate sa iti dea si 8 ore libere, platite pana in 5 oct (cumulat).
in cazul in care nu se intampla acest lucru, in luna imediat urmatoare expirarii celor 60 de zile orele suplimentare trebuie platite cu un spor de cel putin 75%.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Aug. 2012
Sporul pentru orele suplimentare este de minim 75%, nicidecum 50%. In cazul de fata se incalca legea privind cuantumul minim al sporurlui pentru ore suplimentare. Termenul de compensare este legal, pentru ca legea nu prevede in cat timp trebuie acordat acest spor. Normal ar fi sa se plateasca odata cu salariul pentru luna respectiva, dar este ok si mai tarziu, cat timp se respecta aceasta prevedere.

Art. 123 - Codul muncii republicat
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Sporul pentru week-end este in regula, legea prevede ca acesta se stabileste la nivelul unitatii, prin contactul colectiv de munca sau prin cel individual, in functie de caz. Pentru week-endurile lucrate insa ar trebui sa beneficiati de alte doua zile consecutive drept repaus saptamanal. Spre exemplu, daca lucrati sambata, puteti avea repaus duminica si luni.

Art. 137 - Codul muncii republicat
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Referitor la conditiile de protejare pe perioada caniculei, din ce spuneti dumneavoastra anganatorul incalca flagrant prevederile OUG 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca. Pe perioada caniculei angajatorul are obligatia sa ia urmatoarele masuri pentru protejarea salariatilor:

- reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice
- asigurarea ventilatiei la locurile de munca
- alternarea efortului dinamic cu cel static
- alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite
- asigurarea apei minerale
- cate doi-patru litri de persoana pe schimb
- asigurarea echipamentului individual de protectie si asigurarea de dusuri

Faceti o sesizare catre ITM. Daca aceasta sesizare este semnata de mai multi salariati, cu atat mai bine ar fi.

Alte intrebari despre Codul Muncii

Expertii nostri
Ioana Popa
Marius Ion Radu Anton George Andreescu adriana iancu Viviana Serni Gratiela Petrescu