ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Concediu Crestere Copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Sotia mea a terminat in luna iunie concediu de crestere copil de 2 ani. Angajatorul a infomat-o ca postul pe care era incadrata sotia mea s-a desfiintat si a fost trimisa in preaviz de 20 zile. Intrebarea mea este: exista in legislatie specificat faptul ca angajatorul are obligatia de o tine angajata o perioada mai mare decat preavizul ? Daca da, faptul ca societatea la care lucreaza sotia are probleme financiare are vreo importanta? Nu este in insolveta, in schimb are datorii mari la buget, banci si funizori ? Din auzite am inteles ca ar exista aceasta obligativitate pentru o perioada de 6 luni.
Va multumesc anticipat de raspuns.

Laurentiu Vicol
 User  Laurentiu Vicol
a intrebat la 19 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Laurentiu Vicol la 22 Iun. 2012
Nu, daca sotia dvs a nascut in 2010, angajatorul nu are obligatia sa o mentina pe post timp de 6 luni. Numai in cazul persoanelor care nasc dupa data de 1.01.2011 se aplica aceasta prevedere, in temeiul OUG 111/2010 cu modificarile si completarile ulterioare
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Laurentiu Vicol
 User Laurentiu Vicol
a raspuns la intrebare la 21 Iun. 2012
Deci in concluzie, daca sotia mea a nascut in iunie 2010, angajatorul are obligatia sa o tina angajata inca minim 6 luni. Am inteles corect ?
Multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Csilla Batori la 20 Iun. 2012
Exact. In cazul persoanelor ai caror copii s-au nascut anterior acestei date se aplica prevederile OUG 148/2005, in cuprinsul carora nu exista prevazuta aceasta interdictie, salariata care a nascut pana la data de 01.01.2011 putand fi concediata oricand de la data revenirii definitive in unitate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Csilla Batori
 User Csilla Batori
a raspuns userului Ioana Popa la 20 Iun. 2012
Buna ziua,
Nu am inteles prea bine raspunsul dvoastra (ce inseamna anterior datei de 01.01.2011?). La cine nu se aplica cele 6 luni? La cei care au nascut inainte sau dupa 01.01.2011?
Va multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Iun. 2012
Aceasta obligatie a angajatorului de a nu concedia salariata revenita definitiv in unitate, dupa concediul crestere copil, se aplica numai in cazul salariatelor care au nascut anterior dateri de 1.01.2011, ele intrand sub incidenta prevederilor OUG 111/2010. In cazul lor, intr-adevar, angajatorul nu poate dispune concedierea timp de 6 luni de la revenire, exceptie facand situatiile in care intervine reorganizarea judiciara, dizolvara sau falimentul angajatorului. Reorganizarea judiciara duce la desfiintarea unor posturi, caz in care concediereapoate fi dispusa si pe durata concediului, urmand ca odata cu revenirea in unitate salariata sa beneficieze de preavizul legal de minim 20 de zile lucratoare pentru astfel de situatii.

Pentru salariatele care au nascut anterior acestei date insa, angajatorul poate dispune concedierea oricand dupa revenirea salariatei din concediu, in cazul acestora neaplicandu-se prevederea referitoare la cele 6 luni ca perioada minima in care angajatorul nu poate dispune concedierea.

Alte intrebari despre Codul Muncii