ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu de odihna


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


O firma poate obliga un angajat sa primeasca mai putine zile de concediu prin regulament de ordine interioara? Eu am peste 15 ani in campul muncii si prin regulament de ordine interioara mi se acorda numai 21 zile de concediu. Este legal?

Adaugata in: Codul Muncii
Paul Munteanu
 User  Paul Munteanu
a intrebat la 25 Mar. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 25 Mar. 2013
Da, este legal. Codul muncii republicat prevede ca orice salariat incadrat cu CIM are dreptul la un minim de 20 de zile lucratoare concediu de odihna anual. Acordarea diferentiata in functie de vechime este la latitudinea angajatorului, sau daca acest lucru apare in CCM aplicabil / lege speciala, cat si in cazul persoanelor care lucreaza in conditii grele / vatamatoare, a celor cu handicap sau cu varsta sub 18 ani. La nivel national nu exista prevazuta aceasta obligatie din partea angajatorului. Este adevarat ca in Contractul Coelctiv de munca unic la nivel national era prevazuta o astfel de diferentiere, insa odata cu expirarea lui in ianuarie 2011, prevedrile au iesit si ele din uz si nu se mai aplica decat daca se regasesc in alte acte normative sau documente interne ale angajatorului.

Art. 145 - Codul muncii republicat.
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

Art. 147
(1) Salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024