ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu fara salariu sau somaj tehnic ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Lucrez la primarie. Seful meu direct a avertizat muncitorii din subordine ca in aceasta iarna vom fi obligati sa facem cereri de CFS sau daca nu vom fi trimisi in somaj tehnic. Stiu ca daca nu fac cerere nu ma pot ponta ca fiind in CFS. Inclin sa cred ca este un soi de sperietoare pt cei care nu vor sa fac cereri de CFS, sefii mizind pe faptul ca in mentalul colectiv cuvantul "somaj" face impresie puternica. Totusi as dori sa stiu care sunt procedurile pt somaj tehnic, daca eu sa presupunem as opta pt aceasta varianta convenabila din perspectiva faptului ca as primi indemnizatie. Daca puteti sa-mi dati si alte lamuriri, sunt binevenite. Multumesc.

Adaugata in: Codul Muncii
Caraianis V
 User  Caraianis V
a intrebat la 01 Nov. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns userului Ioana Popa la 05 Nov. 2012
Doamna Ioana, dvs. aveti dreptate, eu am inteles cum stau lucrurile d.p.d.v legislativ. Eu am vrut doar sa arat cum stau lucrurile in practica. Cunosc un caz unde angajatilor li s-a "solicitat" sa-si faca toti CFP pt 5 zile intr-o luna (in jur de 100 angajati).
De somaj tehnic nu s-a pus problema pt ca asa cum spuneam anterior se platesc contributii si nu se faceau mari economii.
Mai era varianta: daca nu, desfiintam 10 posturi si-i trimitem in somaj. Poate din teama, cei care se simteau vizati cu somajul, poate din solidaritate cu ei, ceilalti angajati, au fost de acord.
Sa nu ma intelegeti gresit, apreciez raspunsurile dvs., sunt la obiect, si conform cu legislatia. Eu incerc doar sa dau putina "culoare" cu aspecte din domeniul practic. Vedeti dvs., odata ce angajatul a facut cerere pt CFP, scrisa si semnata cu manuta lui, poate dupa aia sa strige cat vrea ca a fost obligat.
Personal, daca ar fi sa aleg intre un CFP "impus" pt. o perioada scurta si apoi revenirea la job, si alternativa somajului cu un ajutor de somaj cu care greu m-as descurca si cu nesiguranta gasirii altui loc de munca, as merge pe prima varianta. O zi buna.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Adrian C. la 02 Nov. 2012
Angajatorul nu are voie sa impuna CFP, nu este legal acest lucru, cu atat mai mult in mediul privat. Daca nu are bani, solutia este simpla: desfintarea posturilor pe motive economice, iar atunci nu se va mai pune problema ca trebuie sa plateasca un salariat. Insa nu ii poate impune salariatului sa intre in CFP. Ganditi-va ca cel afectat va fi salariatul, stagiile sale de cotizare stand pe loc. Pe cand daca recurge la desfiintari de posturi, salariatul poate intra in somaj daca indeplineste conditiile de acordare iar stagiile sale vor merge mai departe cel putin pentru o perioada, timp in care poate incerca sa se angajeze in alta parte. Este vorba de ce permite legea, si nu de fortarea unor portite in lege. De altfel, acordarea CFP cu acordul partilor, nu unilateral, niciodata. Iar acesta este solicitat de salariat, nu de angajator.

Ce se intampla la nivel practic este ca tot salariatul cedeaza la presiunile angajatorului si inainteaza o cerere de CFP pentru nevoi persoanle.

Sa nu uitam insa ca angajatorul are obligatia platirii unei contributii catre Fondul de garantare, la care se poate apela pentru plata salariilor daca nu sunt bani. E adevarat, din acest fond nu se acopera contributii dar de obicei, daca angajatorul se confrunta cu probleme grave economice intra in insolventa. Insa asta este o alta discutie.

Au existat situatii, putine e drept, in care CFP era posibil la initiativa angajatorului, insa numai prin Ordonanta, unitati de stat si precedand restructurarea.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns userului Ioana Popa la 02 Nov. 2012
Somaj tehnic sau concediu fara plata "impus" ?
Situatia asta se practica destul de des, si in cele ce urmeaza ma refer la mediul privat.
CFP impus de angajator apare atunci cand acesta se confrunta probleme economice / financiare - nu are comenzi, scade drastic productia, Deci si veniturile. Si atunci de unde bani pt salarii?
Solutia legala cu somaj tehnic nu reprezinta in acest caz chiar o "solutie" pt angajator: salariatii stau acasa, productia = 0, venituri = 0, si angajatorul trebuie sa plateasca 75% din salarii + contributii. corect, asa e legea, intrebarea e de unde scoate banii?
Si atunci apare compromisul, unii angajatori gasesc intelegere la angajati si "cad la pace" pt ca altfel, angajatorul, in impas financiar, ar putea recurge la desfiintarea postului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Nov. 2012
Angajatorul incearca aceasta manevra, desi incorecat, pentru ca perioada de CFP l-ar scuti de orice fel de cheltuiala, contributii, salarii pentru angaajtii sai aflati in aceasta situatie.

Somajul tehnic este de fapt intreruperea / reducerea temporara a activitatii de catre angajator, perioada de suspendare a contractului dar in timpul careia salariatii primesc de la angajator o indemnizatie de 75% din salariul de incadrare, inscris in contract. Ceea ce inseamna ca angajatorul va plati in continuare contributii si taxe, dar pentru un venit redus.

Extras din Codul muncii republicat:

Art. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:

c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;

(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Art. 53
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3) .
(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

Nu va poate impune sa intrati in CFP, nu are voie. Acest concediu se acorda numai la cererea scrisa a salariatului, iar daca acesta nu solicita acordarea lui, nu poate fi pontat in CFP, asa cum bine ati mentionat.

Sfatul meu ar fi sa refuzati CFP pentru ca pierdeti la stagiile de cotizare si nu va avantajeaza.


Alte intrebari despre Codul Muncii

Expertii nostri
violeta Georgescu
George Andreescu Ioana Popa alexei delimart Viviana Serni Gratiela Petrescu Radu Anton
TOP RASPUNSURI 2024