ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu medical in sarcina


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Sunt insarcinata si sunt in concediu medical. Intrebarea mea nr 1. este:
Daca voi ramane in concediu medical pana la data in care intru in prenatal imi va afecta in vreun fel indemnizatia de copil si cei 2 ani de maternitate?
Intrebare nr 2: Sotul meu este angajat MAI. Exista vreo lege pri care sotul meu ar putea beneficia de o luna de zile de (concediu paternitate si permisie) sau doar cele 2 saptamani date dupa ce naste sotia?

Va multumesc!

Adaugata in: Codul Muncii
Andrea Kerekes
 User  Andrea Kerekes
a intrebat la 25 Iul. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Andrea Kerekes
 User Andrea Kerekes
a raspuns userului Ioana Popa la 27 Iul. 2013
Imi cer scuze, am uitat sa precizez ca dupa nastere voi opta pentru 2 ani de stat acasa. Stiu ca pentru o luna pot incasa cel mult 1200 Ron. In cazul meu, suma aceasta poate fi mai mica daca stau pana in prenatal in concediu medical?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Andrea Kerekes la 26 Iul. 2013
Indemnizatia pentru crestere copil reprezinta 85% din media veniturilor nete din cele 12 luni anterioare nasterii. Intra in calcul si concediile medicale, de risc maternal (daca este cazul) si prenatal. De asemenea, se iau in considerare toate veniturile profesionale pentru care s-a platit impozit de 16% cf. Codului fiscal. Se iau in calcul si tichete de masa si cadou, daca este cazul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Andrea Kerekes
 User Andrea Kerekes
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Iul. 2013
Exista vreo formula de calcul pentru indemnizatie crestere copil in cazul in care veniturile mele in concediu medical sunt doar de 75%?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Andrea Kerekes
 User Andrea Kerekes
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Iul. 2013
Oare suma finala poate scadea cu mai mai mult de 10 rocente? Oare pe cine as putea intreba?

Va multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Iul. 2013
Concediul medical va intra in calculul concediului pentru maternitate cat si in indemnizatia pentru crestere copil. Este posibil ca suma finala sa fie putin mai mica.

Concediul paternal se acorda in baza legii 210/1999, astfel:

Art. 1
(1)Concediul paternal se acordă ?n condiţiile prevăzute de prezenta lege, ?n scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la ?ngrijirea noului-născut.
(2)Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, ?n condiţiile prevăzute de prezenta lege.

Art. 2
(1)?n cazul ?n care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat ?n cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2)Concediul paternal se acordă la cerere, ?n primele 8 săptăm?ni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.
(3)Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Art. 3
(1)Tatăl care satisface serviciul militar obligatoriu are dreptul, la naşterea propriului copil, la o permisie de 7 zile calendaristice, acordată ?n condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (2).
(2)Permisia prevăzută la alin. (1) se acordă şi tatălui care satisface serviciul militar obligatoriu, ?n vederea recunoaşterii paternităţii, ?n condiţiile legii. Permisia solicitată va fi justificată cu certificatul de naştere al noului-născut, din care să rezulte calitatea de tată a militarului, respectiv cu declaraţia de recunoaştere a paternităţii, ?ntocmită ?n condiţiile legii.

Art. 4
(1)?n cazul ?n care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat ?n condiţiile art. 2, se majorează cu 10 zile lucrătoare.
(2)Tatăl poate beneficia de prevederea cuprinsă la alin. (1) numai o singură dată.

Art. 5
(1)?n cazul decesului mamei copilului ?n timpul naşterii sau ?n perioada concediului de lăuzie, tatăl copilului beneficiază de restul concediului neefectuat de către mamă.
(2)Pe perioada concediului acordat ?n condiţiile alin. (1) tatăl copilului beneficiază de o indemnizaţie egală cu ajutorul pentru sarcină şi lăuzie cuvenit mamei sau de o indemnizaţie calculată după salariul de bază şi vechimea ?n muncă ale acestuia, acordată de unitatea la care tatăl ?şi desfăşoară activitatea, la alegere.

Conform art. 11 din OUG 111/2010, daca ambii parinti indeplinesc conditiile de acordare a CIC, atunci unul dintre el va avea obligatia de a efectua o luna din durata concediului solicitat de celalalt. In caz contrar se va retine indemnizatia aferenta unei luni din concediu, nefiind transferabil acest drept.

Art. 11
Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc ?ncep?nd cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate ?n situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), ?ncep?nd cu această dată, ?n situaţia ?n care ambele persoane din familia respectivă ?ndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele carenu a solicitat acest drept;
b) ?n situaţia ?n care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care ?i revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu ?n locul acesteia.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024