ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Concediu prenatal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am fost angajata din 01.06.2010 pana in 31.10.2012 la aceasi firma. Dar problema e ca am concediu fara plata in iunie 2011 si mai 2012
in iunie 2012 am ramas gravida si in mai am fost in fara plata; pe 31.10.2012 mi s-a inchis contractul de munca bagand actele de somaj. Intrebarile mele sunt: cine ma baga in medical la 7 luni? Cine mi-l plateste?
Pot beneficia de concediu crestere copil?
Cu somajul ce se intampla - il mai iau pe timpul concediului medical?

Adaugata in: Codul Muncii
Dan Tita
 User  Dan Tita
a intrebat la 08 Nov. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Nov. 2012
Indemnizatia pentru crestere copil depinde si de data / luna in care ar trebui sa nasteti pentru ca aceasta se acorda daca in cele 12 luni anterioare nasterii copilului ati realizat venituri profesionale impozabile sau din activiati agricole, precum si daca v-ati aflast in una din situatiile prevazute de Art. 2 alin. (5) si (6) din OUG 111/2010 privind concediul crestere copil si indemnizatia lunara.

Dat fiind faptul ca in luna mai ati avut concediu fara plata este posibil ca aceasta sa va afecteze stagiul de cotizare.

Cat despre concediul prenatal, aveti in vedere ca acesta ar trebui dus la ANOFM in 24 de ore de la acordare. Va redau mai jos si raspunsul transmis de ANOFM referitor la acest aspect:

"Urmare a solicitarii dvs. transmisa la ANOFM- Serviciul Comunicare si Secretariatul Consiliului de Administratie si inregistrata cu nr. 4857/19.10.2012, va comunicam urmatoarele:

Printre obligatiile persoanei care beneficiaza de indemnizatia de somaj, mentionate la art. 41 alin. 1 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, se afla si aceea de a anunta in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca, precum si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zilele declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zilele declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Avand in vedere faptul ca in lege nu se face nicio mentiune cu privire la concediul de maternitate, si in aceasta situatie agentia pentru ocuparea fortei de munca trebuie anuntata in termenul mentionat mai sus.

Serviciul Comunicare

Oana Mitea
Consilier principal"
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 08 Nov. 2012
In perioada in care prezentati concediu medical se suspenda plata indemnizatiei de somaj.
ART 45 DIN Legea 76 din 2002 actualizata
(1) Suspendarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:

;;;;

g) pe perioada acordării indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului p?nă la ?mplinirea v?rstei de 2 ani, respectiv de 3 ani ?n cazul copilului cu handicap;


Concediul medical il veti prezenta la AJOMF pentru plata.
Daca perioadele nelucrate au fost urmare unor masuri luate de angajator,atunci beneficiati de prevederea de mai jos
OUG 111 DIN 2010
Art. 2(5)Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele ?n care persoanele s-au aflat ?n una sau mai multe dintre următoarele situaţii:

;;;;;
f)se află ?n perioada de ?ntrerupere temporară a activităţii, din iniţiativa angajatorului, fără ?ncetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;

Alte intrebari despre Codul Muncii

Expertii nostri
Ioana Popa
G Stancu Radu Anton violeta Georgescu Viviana Serni Gratiela Petrescu George Andreescu