ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Contract cu perioada determinata- sarcina


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: Sunt angajata la o companie de 4 ani jumate si de 2 ani pe perioada determinata. In luna mai imi expira contractul, din nou, doar ca acum sunt insarcinata in 2 luni. Mi -am anuntat managerul cu privire la sarcina si nu a parut foarte incantat, ba mai mult la intrebarea ce se va intampla din mai, mi a dat un rasp evaziv.
Va rog sa ma informatii care ar fi drepturile mele ca si angajata insarcinata in situatia de fata si cum pot proceda sa pot intra in concediu prenatal fara sa fiu afectata.

Multumesc frumos!!

Adaugata in: Codul Muncii
Sophia Dorneanu
 User  Sophia Dorneanu
a intrebat la 21 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Feb. 2014
Codul muncii republicat - Legea nr. 53/2003:

Art. 49
(5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.

Art. 50
Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
a) concediu de maternitate;
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;
........................

Art. 51
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
b) concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
.........................

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Feb. 2014
O completare in cazul raspunsului anterior: daca nu intrati in somaj atunci calculul indemnizatiei pentru maternitate (pre si postnatal) se va face pe baza veniturilor realizate in ultimele 6 luni anterioare incetarii raportului de munca. Prin intrarea in somaj va veti mentine statutul de asigurat al sistemului de asigurari de sanatate pentru ca se va suporta contrinutia de catre Agentie.

Extras din legea somajului nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare:

ART. 38
(1) Indemnizatia de somaj se acorda persoanelor prevazute la art. 17, la cerere, dupa caz, de la data:
a) incetarii raporturilor de munca;
.................
(2) Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 zile de la aceasta data.
(3) Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevazut la alin. (3) este termen de decadere din drepturi.

ART. 45
(1) Suspendarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupa cum urmeaza:
...................................
g) pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, a indemnizatiei de maternitate si a indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv de 3 ani sau 7 ani, in cazul copilului cu handicap;
....................................
(3) Repunerea in plata, dupa suspendarea in conditiile alin. (1) lit. b), c), e)-i) si k), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data incetarii situatiei care a condus la suspendare.

N.P.: In cazul dvs., concediile fiind acordate unul in continuare celuilalt, somajul se va relua dupa ce reveniti din CIC. Dar va trebui anuntata agentia cu privire la intrarea in CIC, ca sa stie ca mergeti in continuare cu suspendarea.
____________________________________________________________________

OUG 158/2005 - privind concediile si indemnizatiile medicale:

ART. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă ?n care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, ?n una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc ?n termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei ?n cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) ?n situaţiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

ART. 32
(1) ?n cazul ?n care, potrivit legii, angajatorul ?şi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia ?ncetează prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi ?n situaţia ?n care a expirat termenul pentru care a fost ?ncheiat contractul individual de muncă, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul ?n baza căruia a desfăşurat activitate ?n funcţii elective sau ?n funcţii numite ?n cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Feb. 2014
Angajatorul, in acest caz, nu este obligat sa va prelungeasca raportul de munca. Fiind vorba de un contract pe perioada de determinata documentul va expira de drept la data prevazuta in continut, cat timp nu se va recurge la prelungirea lui. Puteti depune dosarul pentru somaj dupa ce expira contractul de munca, de preferat cat mai aproape de data incetarii contractului. Iar din somaj puteti apoi intra in concediul de maternitate pre si postnatal, iar ulterior in crestere copil. Astfel veti avea acoperite lunile ramase pana la nastere de la data incetarii. Aceste concedii duc la suspendarea si implicit prelungirea perioadei de somaj, pe care o puteti relua ulterior, printr-o cerere.

Perioada de somaj se ia in considerare atat pentru acordarea concediului prenatal si postnatal, pentru calcularea indemnizatiei corespunzatoare mai exact, cat si pentru stabilirea celor 12 luni anterioare nasterii pe baza carora se vor acorda CIC si indemnizatia crestere copil. In calculul acesteia din urma vor intra veniturile nete salariale, indemnizatiile medicale si cea de somaj primite anterior nasterii, in aceste 12 luni.

O alta solutie, mai mult de avarie, ar fi sa intrati in concediu medical aproape de data incetarii contractului de munca iar apoi in cel prenatal imediat in continuare. Concediul va fi platit de Casa de Sanatate prin prezentare certificatelor medicale, la fel si cel de maternitate pentru sarcina si lauzie.

De concediul pentru sarcina si lauzie puteti beneficia si dupa incetarea contractului de munca, fiind vorba de un temei de incetare neimputabil dvs. Situatie in care OUG 158/2005 in baza caruia se acorda acest concediu prevede ca puteti beneficia de cele 126 de zile daca incetarea statutului de asigurat are loc dintr-un motiv neimputabil dvs si daca nasterea are loc in urmatoarele 9 luni, ambele conditii fiind indeplinite in cazul dvs. Dar ramane perioada dintre incetare si prenatal pe care trebuie sa o acoperiti ca sa puteti intra apoi in CIC.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024