ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Contract deschis - dar neactivat??


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.

Am avut un CIM cu data de start nementionata in contract la semnarea acestuia, ci doar stabilita verbal, urmand trecerea ei cand incepeam lucrul. Am cerut incetarea respectivului contract de munca din motive personale inainte de data inceperii. Am vorbit cu angajatorul si mi-a spus ca deocamdata nu imi anuleaza contractul, ci il lasa deschis dar nu il activeaza pana in luna februarie (pe contract nu s-a pus data de incepere cand am semnat, s-a stabilit doar verbal), cand s-ar presupune sa ma hotarasc ca mai vreau sau nu la ei.
Eu sunt hotarata sa nu mai merg la ei 100%, ci vreau chiar sa ma angajez in alta parte. Cum ma poate afecta asta la viitorul loc de munca? E ceva legal?
Poate un angajator sa afle ce alte joburi am avut inainte din Revisal? (asta in RO) Sau poate urmari activitatea mea in alte firme?

Va multumesc.

Cristina Dobre
 User  Cristina Dobre
a intrebat la 03 Dec. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Cristina Dobre la 06 Dec. 2013
Nu aveti de ce sa aveti probleme odata ce va incadrati la o alta firma. Dar puteti cere anularea contractului in instanta sau chiar sesiza ITM.

Daca el a operat un astfel de contract in Revisal, la un eventual somaj de exemplu o sa apara ca sunteti in continuare salariata. Nu este lega ce face el.

Plus de asta, daca dvs nu aveti un contract semnat de ambele parti, el nu produce efecte. Daca acest document a fost semnat doar de dvs nu are valoare juridica.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristina Dobre
 User Cristina Dobre
a raspuns userului Ioana Popa la 05 Dec. 2013
Multumesc pentru raspuns.
Totusi, daca angajatorul nu vrea anularea CIM cu toate ca a fost instiintat in scris, se poate sa am probleme daca ma angajez la alta firma? Angajatorul cu care duc aceste lamuriri a spus ca acest contract nu este activ si nu ma afecteaza cu nimic daca el e lasat deschis (probabil semnat de mine?? )
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 05 Dec. 2013
Constatarea nulitatii trebuie insa facuta prin acordul partilor.

Art. 17
(3) Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:
..................................
g) data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;
..................................
(4) Elementele din informarea prevazuta la alin. (3) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.

Art. 57
(1) Nerespectarea oricareia dintre conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca atrage nulitatea acestuia.
(2) Constatarea nulitatii contractului individual de munca produce efecte pentru viitor.
(3) Nulitatea contractului individual de munca poate fi acoperita prin indeplinirea ulterioara a conditiilor impuse de lege.
(4) In situatia in care o clauza este afectata de nulitate, intrucat stabileste drepturi sau obligatii pentru salariati, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de munca aplicabile, aceasta este inlocuita de drept cu dispozitiile legale sau conventionale aplicabile, salariatul avand dreptul la despagubiri.
(5) Persoana care a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzator modului de indeplinire a atributiilor de serviciu.
(6) Constatarea nulitatii si stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul partilor.
(7) Daca partile nu se inteleg, nulitatea se pronunta de catre instanta judecatoreasca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 05 Dec. 2013
Acel contract este nul pentru ca nu cuprinde toate elementele obligatorii. Contractul nu se semneaza fara o data de incepere a activitatii mentionate in cuprinsul lui. Si nici nu se opereaza in Revisal, pentru ca este obligatorie trecerea datei de incepere a activiatii in program. Incercati o sesizare catre ITM, nu este corect ceea ce a facut angajatorul si modul in care procedeaza. Pe langa faptul ca nu respecta procedura de incheiere a unui contrcat, va forteaza sa ramaneti teoretic salariata lui desi nu va doriti acest lucru.

Angajatorul nu are voie sa mentina un contract activ cat timp dvs solicitati incetare lui, mai ales in cazul demisiei sau al unei incetari prin notificare scrisa in timpul perioadei de proba.


Punctati-i problema nulitatii contractului si a faptului ca incalca dreptul privind libertatea muncii prin aceasta fortare. Daca nu se rezolva prin ITM sau pe cale amiabila, mergeti in instanta, pentru constatarea nulitatii contractului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristina Dobre
 User Cristina Dobre
a raspuns la intrebare la 05 Dec. 2013
Va rog frumos, nimeni?

Alte intrebari despre Codul Muncii