ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Contract pe perioada determinata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Eram angajata in invatamant, cu contract pe perioada determinata de la 01.09.2010 pana la 01.09.201.
In data de 01.08.2011 am suferit o interventie chirurgicala (operatie de colecist) care m-a tinut in spital pana la 03.11.2011 si apoi in concediu medical pentru recuperare pana la 28.04.2012.
Intreaga perioada de concediu medical mi-a fost platita de catre unitatea de invatamant a carei salariata fusesem.
In urma unor sesizari si a unor controale de la Curtea de Conturi a reiesit ca perioada septembrie 2011-aprilie 2012 am fost platita nelegal si trebuie sa returnez acesti bani.Se invoca OUG 158/2005
Intrebarile mele pentru dumneavoastra sunt:
1. Cine trebuia sa imi plateasca concediul medical, scoala sau Casa de asigurari?
2. Eu trebuie sa returnez cuiva banii primiti pentru concediul medical?
3. Cum pot demonstra ca era dreptul meu sa primesc indemnizatia aceasta?


Lazar Elena
 User  Lazar Elena
a intrebat la 28 Aug. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Lazar Elena
 User Lazar Elena
a raspuns userului Ioana Popa la 31 Aug. 2013
Multumesc pentru raspuns.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 29 Aug. 2013
Dat fiind faptul ca dvs ati fost incadrata cu contract pe perioada determinata, acesta a expirat de drept in timpul concediului medical, conform legii. Concediul medical este, conform codului muncii,temei de suspendare a raportului de munca iar daca pe parcursul unei suspendari intervine o cauza de incetare de drept, aceasta din urma prevaleaza. Ceea ce inseamna ca angajatorul poate emite decizia de concediere si va fi in legalitate.

Art. 49 - Codul muncii republicat
(5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.

Este corect ce a stabilit curtea de conturi. Dupa data de 01.09.2011 Casa de sanatate era cea care ar fi platit in continuare medicalul, cu prezentarea de catre dvs a certificatului aferent.

ART. 32 - OUG 158/2005 actualizata
(1) ?n cazul ?n care, potrivit legii, angajatorul ?şi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia ?ncetează prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi ?n situaţia ?n care a expirat termenul pentru care a fost ?ncheiat contractul individual de muncă, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul ?n baza căruia a desfăşurat activitate ?n funcţii elective sau ?n funcţii numite ?n cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti.
(3) Drepturile achitate ?n condiţiile prevăzute la alin. (1) urmează a fi recuperate de către casele de asigurări de sănătate de la angajator, după caz, conform legii.

ART. 93 - Ordin 60/32/2006 privind normele de aplicare a OUG 158/2005
(1) Drepturile la concedii şi indemnizaţii care s-au născut anterior situaţiei de ?ncetare a activităţii angajatorului sau ?nainte de expirarea termenului pentru care a fost ?ncheiat contractul individual de muncă, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul ?n baza căruia a desfăşurat activitate ?n funcţii elective sau ?n funcţii numite ?n cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
(1^1) Plata indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate, pentru drepturile care s-au născut anterior situaţiilor prevăzute la alin. (1), se efectuează p?nă la ?ncetarea situaţiei care a determinat necesitatea eliberării de certificate medicale.
(2) ?n vederea preluării ?n plată din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate a drepturilor care s-au născut anterior situaţiilor prevăzute la alin. (1), angajatorii sau, după caz, persoanele interesate depun următoarele acte la casele de asigurări de sănătate:
a) lista angajaţilor aflaţi ?n plată de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate;
b) situaţia plăţii lunare a drepturilor p?nă la data depunerii documentaţiei;
c) actul legal prin care s-a dispus ?ncetarea raportului de muncă, cu indicarea temeiului legal;
d) actele medicale şi alte acte prevăzute de lege pentru acordarea drepturilor;
e) ?n cazul expirării termenului pentru care a fost ?ncheiat contractul individual de muncă, se mai depune şi copia de pe contractul individual de muncă, cu viza inspectoratului teritorial de muncă, după caz;
f) ?n cazul ?ncetării activităţii angajatorului, se mai depune şi unul dintre următoarele acte:
- actul oficial care atestă ?nceperea procedurii de ?ncetare a activităţii angajatorului (?ncheierea judecătorului-sindic, hotăr?rea adunării generale a acţionarilor, rămasă definitivă, privind lichidarea administrativă);
- copie legalizată de pe certificatul de ?ncheiere privind radierea din registrul comerţului (pentru angajatori, agenţi economici);
- confirmarea scrisă a expirării valabilităţii sau a anulării autorizaţiei de funcţionare ori a autorizaţiei de liberă practică (pentru angajatori, persoane fizice);
- procesul-verbal de insolvabilitate ?ncheiat de unităţile fiscale teritoriale;
- copie legalizată de pe actul de desfiinţare a organizaţiei cooperaţiei meşteşugăreşti;
- confirmarea scrisă a expirării mandatului exercitat ?n cadrul autorităţii elective, executive, legislative sau judecătoreşti;
- orice alte acte prevăzute de legislaţia ?n materie ?n vigoare la data ?ncetării activităţii angajatorului.

Catre angajator, ar trebui platiti banii, iar Casa de sanatatesa ii recupereze de la el. In decizia Curtii ar trebui a fie precizat cui sa returnati banii. Incercati sa discutati si cu angajatorul, sa va indrume putin.

Nu prea aveati dreptul sa ii primiti de la angajator dupa data incetarii raportului de munca, pentru ca nu mai aveati statul de salariat al sau, contractul dvs. expirand la data inscrisa in el. Trebuia sa va adresati casei de sanatate sau angajatorul sa le transmite detaliile incetarii, fiind o incetare de drept, si sa primiti in continuare indemnizatia de la ei, nu de la angajator.


Alte intrebari despre Codul Muncii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Gratiela Petrescu George Andreescu Ioana Popa adriana iancu G Stancu Radu Anton