ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Cum se gestioneaza orele lucrate de angajati sambata ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Avem salariatii care au lucrat sambata si dorim sa le platim orele respective cu 200 %, in acest caz mai este necesar sa le mai acordam si liber, cele 48 ore consecutive?

Va multumesc

Hr User
 User  Hr User
a intrebat la 19 Mai. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

8 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 27 Mai. 2015
Sincer, nu inteleg logica dvs., mai ales ca este independenta de prevederile si procedura legala. Unde sunt cele 48 de ore libere, in realitate, daca dvs sunteti la lucru? Mie imi suna a ilegalitate si desult de abuziv acest mod de a proceda. Codul muncii este explicit: cele 48 de ore consecutive de repaus (2 zile) sunt obligatorii, iar in pontaj (tot Codul muncii) se tine evidenta clara si corecta a orelor lucrate. Ce faceti daca va accidentati in ziua aceea in care dvs apareti pe pontaj ca fiind libera?! (nu trebuie sa imi raspundeti, dar analizati dvs.).

Unde in codul muncii este precizat ca salariatul poate renunta la aceste drepturi recunoscute prin lege? Apare exact contrarul: orice incercare a salariatului de a renunta la drepturile ce ii sunt recunoscute prin lege va fi lovita de nulitate absoluta.

Cat despre pontarea orelor suplimentare, la rubrica de la finalul tabelului (de la stanga la dreapta mergand) se trece totalul orelor suplimentare din luna. Cand au fost ele efectuate... nu se stie, pentru ca apar in aer. Cand, in timpul lunii ati efectuat ore suplimentare. In ce zile, cate pe zi, nu se stie.

Iar munca in weekend implica acordarea sporului de weekend, obligatie a angajatorului prevazuta de lege si tradusa prin drept al salariatului. Pe langa spor, se acorda alte doua zile din saptamana (48 de ore consecutive) drept repaus saptmanal cuvenit. 48 de ore libere inseamna zero ore munca.

Va propun sa ne oprim aici si daca doriti o dezbatere mai ampla pe tema o putem purta in alt cadru sau spatiu. Deocamdata, consider ca atat eu cat si dna Iancu v-am explicat destul de clar aceste aspecte, le regasiti si la alti specialisti sub forme similare.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Mai. 2015
Doamna Popa. Stiu ca au fost discutii nenumarate la acest capitol si as dori cu acordul dvs sa lamuresc aceasta problema pentru ca sunt foarte dese astfel de cazuri.Ma iau pe mine de exemplu si presupun ca desfasor activitatea de luni pana vinerti in program normal de lucru de 8 ore.Pe pontaj voi fi trecuta 8 ore de luni pana vineri si liber sambata si duminica.Unitatea insa are nevoie ocazional de prezenta la lucru si in una din zilele de sambata sau duminica si imi cere acordul in scris daca pot sa vin la ore suplimentare.Eu imi dau acordul sa fiu prezenta la lucru sambata asa cum este si speta.Aceste ore suplimentare se evidentiaza separat de pontajul facut pentru timpul normal deoarece se recompenseaza cu spor sau imi acorda liber.Pe pontaj aceste ore se evidentiaza in partea dreapta a pontajului tocmai pentru a intra la plata cu sporul negociat.In concluzie nu se incalca prevederile din codul muncii pentru ca eu pe pontaj am cele doua zile de repaus saptamanal libere numai ca am si ore suplimentasre care nu se ponteaza in ziua in care le-am facut este o evidenta separata a lor.Sunt de acord cu dvs in cazul in care potrivit programului de lucru este necesara prezenta la lucru in zilele de sambata sau duminica si liberele se dau in cursul saptamanii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 26 Mai. 2015
Angajatorul incalca obligatia de a acorda repasul saptamanal in cazul in care solicita lucrul in timpul weekendului, dupa 5 zile din saptamana lucrate deja. Atentie foarte mare. Daca salariatii nu au primit cele 48 de ore de lucru in timpul saptamanii atunci se incalca legea, este chiar atat de simplu. Munca in weekend se compenseaza cu spor de weekend obligatoriu, negociat prin CCM sau CIM. Contestati chiar Codul muncii din cate imi dau seama.

Iar asa cum v-a spus si dna Iancu, munca in timpul zilelor de weekend are un regim special. Orele suplimentare se calculeaza la final de luna, daca norma lunara este depasita. Dar pana atunci, repausul este repaus. Nerespectarea lui atrage amenzi, tot in Codul muncii gasiti acest detaliu.

Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
...
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului adriana iancu la 25 Mai. 2015
Doamna, orele suplimentare se efectueaza in timpul liber al salariatilor.Zilele de sambata si duminica sunt zile libere intr-un progralm de lucru normal.Salariatii cu acordul lor asa cum se prevede in codul muncii pot efectua ore suplimentare recompensate cu spor sau cu ore libere platite.Orele suplimentare se pot efectua in continuarea unui program normal de lucru in timpul saptamanii sau in zilele de repaus saptamanal
Numai atunci cand salariatii lucreaza in regim de tura, tura continua sau intr-un alt program care necesita prezenta la lucru in zilele de sambata si duminica liberele se acorda in timpul saptamanii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului georgeta ganea la 25 Mai. 2015
Orele de weekend NU sunt ore suplimentare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului georgeta ganea la 24 Mai. 2015
Zilele de repaus saptamanal nu se compenseaza in regim de ore suplimentare, iar salariatul nu poate fi privat de dreptul la repausul saptamanal.
Art. 112. [durata normalÄ?? a timpului de muncÄ??]
(1) Pentru salariaÅ£ii angajaÅ£i cu normÄ?? întreagÄ?? durata normalÄ?? a timpului de muncÄ?? este de 8 ore pe zi Å??i de 40 de ore pe sÄ??ptÄ??mânÄ??.
Art. 114. [durata maxima a timpului de munca]
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
Art. 137. [repausul saptamanal]
(1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 21 Mai. 2015
Nu, orele suplimentare se recompenseaza cu un spor ce nu poate fi mai mic de 75% Ssau ore libere platite in urmatoarele 60 de zile.Atat timp cat le platiti cu spor de 100% nu se mai dau libere.Orele suplimentare se gestioneaza in afara programului normal de lucru si pe pontaj sunt evidentiate separat pentru a putea fi recompensate asa cum v-am redat mai sus
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 20 Mai. 2015
Se acorda obligatoriu doua zile libere consecutive si spor la salariu potrivit CCM.
14 zile lucratoare la rand -acord sindicat/reprezentanti ai salariatilor plus autorizatie ITM si spor la salariu de minim 150% (dublul spor pentru ore suplimentare).

Alte intrebari despre Codul Muncii