ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Daca depun preavizul am dreptul la cele 5 zile de concediu pentru nastere copil si 10 zile pentru cursul de puericultura?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Stimata Doamna, Stimate domnule,
As avea cateva intrebari. In 15 ianuarie 2013 urmeaza sa ma angajez la o alta societate. Sotia mea urmeaza sa nasca aprox. pe 15-25 decembrie. As dori sa va intreb cat este preavizul care trebuie sa ii acord actualului angajator? (zile lucratoare sau calendaristice- mentionez ca nu am functie de conducere) si daca in termenul preavizului eu pot sa beneficiez de cele 5 zile acordate de stat pentru nastere copil, respectiv 10 zile pentru ca am urmat un curs de puericultura si am atestat in acest sens? Sau pe aceste perioade preavizul se suspenda si se prelungeste in speta cu 15 zile lucratoare? Mentionez ca nu doresc sa beneficiez de aceste zile libere la noul loc de munca. Si inca o intrebare: nu pot renunta la preaviz? Sau pot sa cer sa prestez doar 4 ore in loc de 8 ore?
Pe de alta parte am aprox. 10 zile de concediu- ce se intampla cu ele?
Va multumesc anticipat.
Cu stima,
Felician Bogdan

Bogdan Felician
 User  Bogdan Felician
a intrebat la 27 Nov. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 30 Nov. 2012
Nu exista nicaieri aceasta interdictie, din contra. Pe durata preavizului contractul de munca isi produce in continuare efectele. Ceea ce inseamna ca salaraitul are in continuare aceleasi drepturi si obligatii ca si pana atunci, la fel si angajatorul.
Este ca si cum ati spune ca salariatul nu poate intra in CCC pentru ca este in preaviz. Sa respectam totusi legea. Salariatul poate fi in preaviz si in timpul preavizului sa intre in concediu paternal. Atentie la lege. Paternalul este cauza de suspendare a CIM, ceea ce inseamna ca se va prelungi preavizul.

Art. 81 - Codul muncii republicat.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 29 Nov. 2012
Dreptul de concediu paternal se acorda in primele 8 saptamani de la nasterea copilului.Daca dvs va datidemisia nu puteti sa fiti in doua situatii in acelasi timp, sa cereti si concediu paternal.Incercati sa le luati intr-o ordine care sa va convina cel mai bine.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 28 Nov. 2012
Preavizul pentru demisie este de maxim 20 de zile lucratoare, el ar trebui sa apara negociat in contractul dvs de munca. Da, puteti beneficia de acel concediu. Pe perioada preavizului contractul de munca isi produce in continuare efecte. Insa e bine sa stiti ca perioada de concediu de maternitate reprezinta suspendare a contracutlui de munca, ceea ce inseamna ca preavizul se va suspenda in consecinta, urmand al efectua ulterior concediului.

Ca angajat puteti renunta la preaviz doar daca an gajatorul dvs nu si-a respectat obligatiile contractuale. O alta varianta ar fi sa depuneti o cerere de incetare cu acordul partilor, pe care insa angajatorul ar putea-o respinge, exista si aceata posibila situatie. Caz in care nu se mai pune problema concediului de paternitate pentru ca acesta este acordat si platit de catre angajator.

Referitor la timpul de lucru, pe durata preavizului timpul de lucru este acelasi ca si pana atunci, cel din contract. Exista, anterior iesirii din uz a CCMUN, o prevedere adresata salaraitilor concediati pe motive neimputabile lor, potrivit careia salariatii putea sta in preaviz jumatate de norma, 4 ore in loc de 8, pentru a-si putea cauta un alt loc de munca. Prevederea nu se mai aplica insa daca nu este cuprinsa in CCM aplicabil la nivel de unitate / ramura sau in RI al unitatii.

Referitor la zilele de concediu de ordihna, le puteti efectua in preaviz daca angajatorul este de acord. In caz contrar, daca la incetarea raportului de munca ramaneti cu zile de CO neefectuate, ele se vor plati in consecinta, conform legii.

Alte intrebari despre Codul Muncii

Expertii nostri
violeta Georgescu
George Andreescu Viviana Serni Radu Anton Ioana Popa Marius Ion G Stancu
TOP RASPUNSURI 2024