ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

delegare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


am fost trimis de firma la care lucrez in delegatie olanda in 2011 luna mai pana in noiembrie 6 luni ,am revenit in tara dar in scurt timp societatea ma trimis fara acordul meu in delegare din nou contrar rugamintilor mele de a ma intele sa imi rezolv problemele personale justificand si cu acte . am discutat amiabil cu conducerea nu cerand liber , concediu doar sa raman in localitate si nu mau inteles lasandu-ma absent si ne vrand sa vin la locul de munca din oras trimitandu-ma unde ma delegat . e legal sau poate sa desfaca contractul de munca

Adaugata in: Codul Muncii
Sorin David
 User  Sorin David
a intrebat la 04 Ian. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 04 Ian. 2012
Referitor la rezolvarea problemelor personale, Codul muncii prevede faptul ca salariatul are dreptul la concediu fara plata pentru rezolvarea lor.

Art. 153
1 Pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata.
2 Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Legea insa nu prevede si obligativitatea angajatorlui de a acorda acest concediu.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 04 Ian. 2012
Inainte de toate trebuie clarificat faptul ca delegarea si delegatia nu sunt acelasi lucru.

Delegarea reprezinta schimbarea unilaterala a locului de munca, pe o perioada limitata de timp, la initiativa angajatorului. Aceasta se face pe baza unui ordin de delegare, respectand prevederile legile, cuprinse in Codul Muncii. Din ce povestiti dvs insa inteleg ca perioada legala de delegare pentru 2011 a fost oricum depasit, analizand continutul Codului muncii referitor la acest lucru, conform caruia delegarea se face pentru 60 zile calendaristice in decursul a 12 luni, si nu pentru zile lucratoare. Prelungirea peste aceste 60 de zile se face numai cu acordul salariatului, astfel ca o angajatorul nu va poate trimite intr-o noua delegare, dupa scurgerea celor 60 de zile calendaristice, fara acordul dvs. In acest caz contractul nu poate fi desfacut ca urmare a refuzului salariatului de a i se prelungi perioada de delegare. Art. 42 - 44 din Codul muncii se refera exact la acest lucru.

Delegatia pe de alta parte poate insemna si desfasurarea activitatii in locatii multiple, ca specific al activitatilor prevazute in fisa postului aferenta functiei detinute, respectiv prezenta unei clauze de mobilitate asa cum o prevede Codul muncii republicat. In aceasta situatie, daca in fisa postului si CIM este prevazuta aceasta clauza de mobilitate, respectiv delegatie, o incalcare a ei ar putea fi considerata abatere disciplinara si poate declansa o cercetare in acest sens.

Art. 25
1 Prin clauza de mobilitate partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura.
2 Cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Predescu Ana
 User Predescu Ana
a raspuns la intrebare la 04 Ian. 2012
Codul Muncii:

Art. 42
1 Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.
2 Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.

Art. 43
Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

Art. 44
1 Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.
2 Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.


Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024