ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

demisie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
In contractul meu de munca in cazul demisiei este trecut preaviz de 10 zile nu de 20. Daca imi depun demisia ma obliga sa stau 20 zile? cu 8 ore sau se poate si cu 4 din 8 ?

Adaugata in: Codul Muncii
Ofelia Rosu
 User  Ofelia Rosu
a intrebat la 23 Mar. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului diana miha la 25 Mar. 2012
Sugestia celor de la ITM a fost ca pentru introducerea obiectivelor de evaluare sa se intocmeasca acte aditionale la CIM pentru a fi cat mai putin atacabile acele obiective, in sensul in care angajatul, daca nu respecta acele obiective, sa nu acuze angajatorul de rele intentii si impunerea unor obiective de performanta. Preavizul, pe de alta parte, este prevazut in lege in limitele lui maxime, si nu minime. Insa da, el trebuie sa apara in contract in numar de zile lucratoare si nu calendaristice. Chiar daca preavizul este de 10 zile lucratoare, el se incadreaza in limita impusa de lege, de maxim 20 de zile lucratoare pentru pozitii de executie si maxim 45 pentru cele de conducere.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Diana Miha
 User Diana Miha
a raspuns userului Ioana Popa la 24 Mar. 2012
Dar nu era obligatoriu pentru toate firmele sa faca act aditional fiecarui salariat odata cu modificarea CIM? Sa se faca act aditional cu criterii de evaluare si durata de preaviz???
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 23 Mar. 2012
Functioneaza, daca este prevazut in contractul colectiv de munca, si numai pentru concedieri ce nu au la baza vina angajatului. De altfel am subliniat acest lucru in raspunsul anterior. Daca acesta prevedere nu exista in CCM, angajatorul nu este constrans sa accepte reducerea programului salariatului pe perioada previzului. Sigur, exista si angajatori care accepta acest lucru fara a fi prevazut in CCM, insa acordul de acest tip ar trebui sa existe in scris.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 23 Mar. 2012
Nu este gresit ca ati negociat in CIM doar 10 de de preaviz in cazul demisiei. Atentie! trebuie sa vedeti daca sunt zile lucratoare sau calendaristice ca sa intocmiti cererea de demisie conform prevederii sin CIM. Practica reducerii programului de lucru pe perioada preavizului functioneaza numai la acordarea preavizului in cazul concedierilor, ca masura de protectie sociala a salariatilor concediati
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 23 Mar. 2012
Perioadele de preaviz mentionate in cuprinsul Codului muncii sunt limite maxime si nu minime. Astfel ca daca in contract aveti un preaviz de 20 de zile, acesta se incadreaza in limita legii.

Referitor la numarul de ore lucrate pe parcurul preavizului, pe parcursul preavizului contractul isi produce in continuare efectele, ceea ce inseamna respectarea programului de lucru de pana atunci. Reducerea programului la 4 ore era un beneficiu prevazut in contractul colectiv national si acordat in cazul concedierii pe motive neimputabile salariatului, nu si in cazul demisiei. Dat fiind faptul ca acest contract nu mai este in vigoare, unii angajatori au pastrat totusi aceasta prevedere in contractele colective interne, caz in care prevederea se va aplica in mod corespunzator.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024