ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Despre transfer


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Va rog sa imi spuneti daca angajatorul are dreptul (si in ce temei de lege) sa transfere angajatul de pe un post castigat prin concurs intr-un spital clinic, pe un alt post, intr-un spital arondat Spitalului Clinic Judetean.
Va multumesc!

Delia Dumitrescu
 User  Delia Dumitrescu
a intrebat la 01 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Delia Dumitrescu
 User Delia Dumitrescu
a raspuns userului Ioana Popa la 05 Aug. 2012
Va multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Aug. 2012
O modificare permanenta a locului muncii insa presupune acordul salariatului prin semnarea unui act aditional la contractul aflat in derulare.

In cazul de fata, fiind vorba de un spital clinic arondat celui Judetean in care lucrati, banuiala mea este ca vorbim de o delegare, caz in care insa nu ar trebui sa se modifice functia. Totodata, felul muncii nu poate fi modificat nici chiar in cazul detasarii, fara acordul salariatului.

Art. 45
Detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Aug. 2012
Poate dispune o detasare sau o delegare pe perioada termporara.

Art. 42 Codul muncii
(1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.
(2) Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.

Detasarea presupune modificarea temporara a locului muncii, din initiativa angajtorului, pe o perioada limitata de timp, salariatul prestand activitate in beneficiul unui tert ca urmare a incheierii unui acord intre cei doi angajatori. Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de un an, fara a necesita acordul salariatului, iar ulterior poate fi prelungita din 6 in 6 luni, insa numai cu acordul acestuia. Pe perioada detasarii contractul de munca al salariatului detasat este suspendat, acesta prestand activitate in baza unei decizii de detasare si primind salariul de regula de la angajatorul unde este detasat. El va beneficia de acele drepturi care ii sunt cele mai favorabile.

Art. 45
Detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.

Art. 46
(1) Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an.
(2) In mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.
(3) Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice.
(4) Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Art. 47
(1) Drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea.
(2) Pe durata detasarii salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat.
(3) Angajatorul care detaseaza are obligatia de a lua toate masurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detasarea sa isi indeplineasca integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat.
(4) Daca angajatorul la care s-a dispus detasarea nu isi indeplineste integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat, acestea vor fi indeplinite de angajatorul care a dispus detasarea.
(5) In cazul in care exista divergenta intre cei doi angajatori sau niciunul dintre ei nu isi indeplineste obligatiile potrivit prevederilor alin. (1) si (2), salariatul detasat are dreptul de a reveni la locul sau de munca de la angajatorul care l-a detasat, de a se indrepta impotriva oricaruia dintre cei doi angajatori si de a cere executarea silita a obligatiilor neindeplinite.
Delegarea, pe de alta parte, presupune prestarea unei activiati in baza unui ordin de delegare, pe perioada limitata de timp, in afara locului de munca dar pentru acelasi angajator. Ea poate fi dispusa la initiativa angajatorului pe o perioada de 60 de zile calendaristice in 12 luni, iar prelungirea ei se poate face pe perioade succesive de cate 60 de zile calendaristice, cu acordul salariatului.

Art. 43
Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

Art. 44
(1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Exista si o a treia situatie in care angajatorul poate modifica unilateral locul de munca al salariatului, si anume atunci cand intervin situatii de forta majora, o sanctiune disciplinara sau este necesara protejarea salariatului in conditiile legii.

Art. 48
Angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.

Alte intrebari despre Codul Muncii

Expertii nostri
Ioana Popa
violeta Georgescu Gratiela Petrescu G Stancu Radu Anton Viviana Serni alexei delimart