ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


diferenta dintre articole


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Care este diferenta dintre Art. 51 lit.a si Art.51 lit.c
In cazul suspendarii contractului cu Art.51 lit. c concediu paternalcat timp are dreptul sa stea?
Este posibil ca unui angajat sex masculin sa i se suspende contractul cu Art.51 lit a?

Adaugata in: Codul Muncii
Adriana Coman
 User  Adriana Coman
a intrebat la 07 Sep. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Adriana Coman la 07 Sep. 2011
Inainte de a va raspunde, tin sa fac o rectificare deoarece acum am sesizat-o, in privinta raspunsului meu de mai devreme. Referitor la art. 51, afirmatia mea era "Angajatului de sex masculin i se poate suspenda contractul cu art. 51 lit. a", la cerere bineinteles.

Revenind la intrebarea dvs., de regula concediul de crestere a copilului este solicitat de mame, mai rar de tata. Motiv pentru care am facut referire numai la mama in explicarea art. 51.

OUG 111/2010 prevede posibilitatea incasarii indemnizatiei si a stimulentului de insertie de catre oricare dintre parintii naturali ai copilului, in functie de optiunea lor.

ART. 2
1 Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite ??n continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

Art. 8
1 De indemnizatia lunara si stimulentul de insertie prevazute de prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza, optional, oricare dintre parintii firesti ai copilului, daca se afla in situatia prevazuta la art. 2 alin. 1 lit. a, precum si cei prevazuti la art. 2 alin. 4.

Asadar, el poate opta pentru CCC, daca doreste acest lucru.

Imi cer scuze pentru greselile strecurate si sper sa va fi fost de ajutor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Coman
 User Adriana Coman
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Sep. 2011
Daca dupa nasterea copilului, tatal este cel care vrea sa stea acasa cu acesta pe perioada de doi ani,cu ce articol i se suspenda contractul?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Sep. 2011
Art. 51 lit. a din Codul muncii republicat privind acordarea concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau 3 ani, in cazul copilui cu handicap, se refera la concediul de crestere a copilului acordat mamei, dupa incheirea concediului de lauzie.

Concediul partental si conditiile in care acesta se acorda sunt reglementate de Legea nr. 210/1999. Tatal are dreptul la un concediu de 5 zile lucratoare, concediu ce se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului. Daca insa tatal a absolvit un curs de puericultura, el are dreptul la un concediu parentare de 15 zile lucratoare.

Art. 2
1 In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare.
2 Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
3 Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.

Art. 4
1 In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare.
2 Tatal poate beneficia de prevederea cuprinsa la alin. 1 numai o singura data.

Angajatului de sex masculin nu i se suspenda contractul cu art. 51 lit. a.

Alte intrebari despre Codul Muncii