ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Drepturile femeii gravide


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Sunt insarcinata si as dori sa stiu cum pot intra mai devreme in concediu de risc maternal, deoarece lucrez in mediu toxic si imi este foarte rau. V-as ruga sa-mi spuneti toate etapele prin care am de trecut: risc, prenatal,.... maternitate, perioada fiecaruia dintre acestea, si la ce renumeratie am dreptul legal. Ce perioada are maternitatea? 1 an sau 2 ani?
Ma primeste inapoi la munca angajatorul la terminarea maternitatii?

Larisa Lesuc
 User  Larisa Lesuc
a intrebat la 22 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Daniela Gavriloiu
 User Daniela Gavriloiu
a raspuns userului Ioana Popa la 24 Aug. 2012
Se impune o corectie raspunsului dnei Popa: cuantumul indemnizatiei de risc maternal este 75% din media veniturilor brute realizate in cele 6 luni anterioare concediului.
Si o completare:
- cand spuneti 1 an sau doi, dna Lesuc, va referiti la concediul de cresterea copilului, cu siguranta, si nu la concediul de maternitate. In aceste conditii trebuie sa stiti ca exista diferente intre cele doua posibilitati:
- in oricare situatie benef. de indemnizatie in procent de 75% din media veniturilor nete realizate in cele 12 luni anterioare nasterii copilului (inclusiv cval. tichete de masa), dar fiecare situatie este plafonata: la 1 an - nu mai mult de 3400 lei, iar pana la 2 ani: nu mai mult de 1200 lei;
- daca reveniti la serviciu inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, adica nu in ziua in care copilul face 1 an si nici dupa aceasta data, aveti dreptul la un stimulent lunar in val. de 500 lei, pana la data la care copilul implineste 2 ani;
- in situatia in care nu va intoarceti la serviciu dupa implinirea varstei de 1 an, veti putea opta pentru acordarea unui concediu fara plata pentru ingrijirea copilului cu varsta intre 1 an si 2 ani (dezavantaj: angajatorul nu are obligatia sa va pastreze locul de munca).
- daca optati pt. varianta de doi ani si veti dori sa va intoarceti la serviciu inaintea implinirii varstei de 2 ani a copilului, nu veti primi stimulent.
Intoarcerea la serviciu pentru a primi stimulent trebuie sa se faca inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului.
Odata ce ati optat pentru CCC pana la 2 ani, nu mai puteti opta pentru alta varianta.
In cazul copilului cu handicap (dovedit cu documente legale) - puteti beneficia de concediul pentru cresterea copilului pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, iar indemnizatia aferenta se va acorda in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei. In cazul copilului cu handicap acordarea stimulentului se realizeaza oricand, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani. (pt. confirmare: vedeti OUG 111/2010 modif. si completata cu OUG 124/2010).
Atentie pt. copiii nascuti dupa 1 martie 2012: tatal are obligatia efectuarii a min. 1 luna de cic, in caz contrar - mamei i se va diminua perioada de indemnizare proportional cu aceasta perioada (adica in ultima luna de cic nu veti mai primi indemnizatia).
Documentatia intocmita de catre angajator si completata de dv. in calitate de parinti o depuneti la Primaria de domiciliu in termen de max. 60 zile de la data indeplinirii conditiilor legale.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 22 Aug. 2012
Concediul de risc maternal se acorda in urma unui raport intocmit de angajator si medicul de medicinia muncii din care sa reiasa clar riscurile la care sunteti expusa, in ce consta acest mediu toxic (descriere clara), iar pe baza lui medicul de familie va va da concediul de risc maternal. Acesta are o perioada de maxim 120 de zile calendaristice, din totalul carora se platesc doar zilele lucratoare. Pe perioada concediului primiti o indemnizatie medicala de 75% din baza de calcul stabilita conform legii, aceasta constant in veniturile brute realizate in ultimele 6 luni anteriaore celei in care vi se acorda concediul. Dupa efectuarea concediului de risc maternal puteti intra in concediu medical de maternitate de sarcina si lauzie de 126 de zile, din totalul caruia 42 de zile minim trebuie sa fie conceidu de lauzie. Indemnizatia este de 85% din baza de calcul, stabilita la fel ca in cazul concediului de risc, in care va intra si indemizatia acordata pentru risc maternal, facand parte din veniturile realizate in ultimele 6 luni anterioare intrarii in maternitate.

Dupa efectuarea concediului de maternitate, daca indepliniti conditia pentru acordarea lui puteti intra in concediu crestere copil de pana la 1 an sau 2 ani, 3 in cazul copilului cu handicap. Conditia este ca in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului sa realizati venituri de natura profesionala supuse impozitului pe venit.

Dupa terminarea concediilor, oricare dintre ele, angajatorul nu va poate refuza revenirea la locul de munca. Puteti reveni si mai devreme, in cazul concediului de crestere copil. Singura situatie in care angajatorul va poate refuza revenirea la lucru este cea a intoarcerii mai devreme de efectuarea celor 42 de zile de concediu lauzie dupa nastere. Legea ii permite in acest caz sa refuze, motivul fiind protejarea sanatatii salariatei care tocmai a nascut.

Alte intrebari despre Codul Muncii