ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Dupa incetarea CIM am dreptul sa mi se plateasca concediul de odihna din anul precedent


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Sunt un fost angajat de la un service auto din Oradea si as dori sa va intreb daca dupa demisia mea de la firma de unde am plecat cu preaviz de 20 zile am dreptul sa mi se plateasca concediul de odihna neefectuat din anul anterior. Mi-am inaintat demisia pe data de 20 martie si a expirat pe 10 Aprilie, angajatorul m-a anuntat ca pe data de 20 Aprilie mi se va inmana salariul aferent pe luna precedenta , dar banii de concediu neefectuat pe anul anterior nu mi se va plati caci nu are voie, zice ca nu are baza legala, doresc sa mentionez ca anul precedent am executat 6 sase zile de concediu de odihna si nu am avut nici concediu medical nici fara plata. As mai dori sa va intreb cu ce procent se plateste aceste zile neefectuate, eu mai aveam 15 zile de concediu neefectuat si nu stiu daca am dreptul la plata acestora.
Va multumesc


Adaugata in: Codul Muncii Servicii
Gheorghe Petru Dan
 User  Gheorghe Petru Dan
a intrebat la 28 Apr. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gheorghe Petru Dan
 User Gheorghe Petru Dan
a raspuns userului georgeta ganea la 01 Mai. 2012
Multumesc mult de tot !
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 29 Apr. 2012
Concediul de odihna neefectuat in anul in curs , poate fi luat in anul urmator.

Art. 146 din codul muncii republicat
1 Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
2 Prin exceptie de la prevederile alin. 1, efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
3 Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
4 Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Indemnizatia de concediu de odihna trebuie sa fie cel putin egala cu salariul de baza si sporurile cu caracter permanent convenite prin contractul individual de munca'

La incetarea contractului individual de munca , angajatorul are obligatia sa va dea toate drepturile salariale de care beneficiati inclusiv compensarea in bani a concediului neefectuat pe anul in curs sau cel anterior.

Calculul indemnizatiei de concediu de odihna
Art. 150
1 Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
2 Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. 1 din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.

La calculul indemnizatiilor de concediu de odihna se au in vedere cel putin veniturile negociate in CIM mentionate la art.150, anterior plecarii in concediu de odihna nu cele realizate.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Diana Miha
 User Diana Miha
a raspuns la intrebare la 29 Apr. 2012
Normal se dau banii pe concediu neefectuat pentru anul in curs. Dar am avut salariati care s-au dus la ITM sa declare ca nu le-am dat banii pe co neefectuat pe toata perioada lucrata in firma si au castigat. Si a trebuit sa le dau banii si pe 5-6 ani lucrati in firma. Nu am luat amenda de la itm dar a trebuit sa le platesc salariatilor tot concediu neefectuat pe toata perioada lucrata. Ca un calcul aproximativ se ia salariu net impartit la numar de zile lucratoare din luna si se inmulteste cu nr de zile de concediu neefectuat.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024