ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Este obligatoriu sa faci curs de lucrator comercial?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Poti fi obligat de patron sa faci curs de lucrator comercial daca lucrezi intr-un magazin (de ex. in cazul meu intr-un magazin de genti business/trollere) ? Imi trage lunar din salar o suma de bani pt platirea acestui curs....eu sunt in Timisoara si voi primi un certificat precum ca am facut acel curs in Bucuresti...si habar nu am despre ce este vorba, desi eu am avut experienta 2 ani in vanzari ei m-au obligat iar daca nu eram de acord mi-au spus sa imi semnez demisia! In care articol din Codul Muncii se face referire ca esti obligat sa ai un curs de lucrator comercial?
Multumesc!

Adaugata in: Codul Muncii
Monica Ghinea
 User  Monica Ghinea
a intrebat la 05 Dec. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Monica Ghinea
 User Monica Ghinea
a raspuns userului Ioana Popa la 05 Dec. 2012
multumesc frumos pentru raspuns
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 05 Dec. 2012
Nu, nu este obligatoriu acest curs. In plus, angajatorul nu are dreptul sa va retina din salariu pentru un curs initiat de el. Se incheie un act aditional la CIM prin care se stabilesc conditiile urmarii unui curs de calificare, costul si cat timp dupa finalizarea lui nu puteti pleca din unitate. Insa angajatorul nu va poate obliga sa urmati un curs si nu va poate retine din salariu in acest scop, este ilegala procedura la care a recurs angajatorul dvs. Retinerea din salariu pentru cursuri nu este prevazuta de lege ca fiind posibila.

Faceti o sesizare catre ITM si mergeti in instanta pentru recuperarea sumelor retinute de angajator, plus o eventuala plata a unor daune de catre angajator.

Va redau si ce prevede Codul muncii repupublicat pentru cursurile urmate la initiativa angajatorului:

Art. 169
(1) Nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.

Art. 170
Acceptarea fara rezerve a unei parti din drepturile salariale sau semnarea actelor de plata in astfel de situatii nu poate avea semnificatia unei renuntari din partea salariatului la drepturile salariale ce i se cuvin in integralitatea lor, potrivit dispozitiilor legale sau contractuale.

Art. 171
(1) Dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea in totalitate sau in parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie in termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescriptie prevazut la alin. (1) este intrerupt in cazul in care intervine o recunoastere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivand din plata salariului.
Art. 197
(1) In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
(2) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute.
(3) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul beneficiaza de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.

Art. 198
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

Alte intrebari despre Codul Muncii