ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

firma in faliment si angajata gravida


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua ! Ma adresez in numele unei colege, firma unde lucreaza o sa intre in faliment de la 1 noiembrie. Colega este gravida in 3 luni, a depus adeverinta de la medic cum ca este gravida si firma a luat o in evidenta. Daca firma intra in faliment ce se va intampla cu perioada de prenatal? Poate pierde acest drept? Ce se va intampla in urma acestui faliment?

Adaugata in: Codul Muncii
Crina Matei
 User  Crina Matei
a intrebat la 30 Sep. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului CRINA MATEI la 30 Sep. 2013
Nu stiu ce intelegeti dvs prin ajiutor pentru bebe dar in legislatia actuala nu exista aceste termen. Este indemnizatie crestere copil, pe care o ia daca in ultimele 12 luni anterioare nasterii a realizat venituri profesionale impozabile sau din activitati agricole, cele 12 luni putand fi stabilite si in baza unor perioade asimilate (precum somajul) asa cum prevede art. (5) din OUG 111/2010. - Vedeti aici conditiile de acordare a CIC si a indemnizatiei http://clublegislatiamuncii.manager.ro/codul-muncii/indemnizatie-pentru-cresterea-copilului-7288.html

Odata ce doreste sa intre in CIC, va prezenta o cerere de suspendare in acest scop catre agentia de somaj, apoi cu dosarul aferent va merge la Primarie pentru a cere indemnziatia. Pe langa aceasta, cu un alt dosar, poate cere alocatia de stat pentrru copil. Nu va primi si somaj si indemnizatie in acelasi timp, daca asa s-a inteles. Primul se va suspenda, si va putea fi reluat la cererea ei, dupa finalizarea CIC sau prin suspendare lui daca doreste.

Dosarul il poate depune incepand cu data incetarii contractului ei de munca. Chiar este indicat sa procedeze asa ca sa aiba cotinuitate si sa primeasca indemnizatie calculata din data incetarii raportului de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Crina Matei
 User Crina Matei
a raspuns userului Ioana Popa la 30 Sep. 2013
daca am inteles bine poate lua si somaj si ajutorul pentru bebe .cand poate depune dosarul pentru somaj ?la data incetarii activitatii firmei?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Crina Matei
 User Crina Matei
a raspuns userului Ioana Popa la 30 Sep. 2013
Va multumesc !
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Sep. 2013
Nu, nu pierde dreptul la concediul de maternitate pre si postnatal. Conform OUG 158/2005, de acest drept beneficiaza si asiguratele care isi pierd aceasta calitate din motive neimputabile lor, nasterea avand loc in maxim 9 luni de la data in cauza.

ART. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă ?n care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, ?n una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc ?n termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei ?n cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) ?n situaţiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se
constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.


Dupa incetarea contractului de munca, ea poate depune dosarul pentru indemnizatie de somaj, daca indeplineste conditia stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 anterioare depunerii cererii. Ar fi bine sa faca acest lucru daca poate, pentru ca in timpul somajului poate intra in concedii medicale si prelungi astfel perioada, iar ulterior nasterii, dupa ce va efectua concediului pentru lauzie obligatoriu (minim 42 de zile conform legii), va putea intra in concediu crestere copil cu plata indemnziatiei lunare. Asta pentru ca somajul se ia in considerare la acordarea acestor drepturi, atat la calcularea celor 12 luni anteriore nasterii in decursul carora ar trebui sa realizeze venituri, cat si la stabilirea valorii indemnizatiei. Concediul va fi platit de catre AJOFM, in cazul somajului, iar daca nu beneficiaza de acest drept, va fi plait de Casa de Sanatate, cu prezentarea certificatului medical de catre persoana in cauza in ambele situatii.


Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024