ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Gravida in perioada de proba + intrerupere in campul muncii


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sotia mea si-a schimbat locul de munca in luna mai 2014. Anterior a lucrat 1,5 ani la alta companie. Intre cele doua locuri de munca a avut o intrerupere de 6 zile. Beneficiaza de indemnizatia de crestere a copilului?

La actualul loc de munca are contract pe perioada nedeterminata. A fost in perioada de proba trei luni, dupa care i s-a schimbat functia urmand o noua perioada de proba de trei luni. Curand am aflat ca este insarcinata in aproximativ 6 saptamani. Exista posibilitatea sa fie concediata la sfarsitul celor trei luni de proba de pe noul post daca anunta conducerea ca este insarcinata?

Multumesc!

Mihai-alex Olteanu
 User  Mihai-alex Olteanu
a intrebat la 27 Aug. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 28 Aug. 2014
Cateva completari la rasunsul deja primit, care sa va ajute pe mai departe, ar fi:

- fractiunile de luna trebuie sa fie de minim jumatate din timpul lucrator din luna respectiva. Prin exceptie se pot lua in calcul doar 3 fractiuni mai mici de jumatate.
- exsita si cateva situatii exceptionale referitoare la concedierea salariatei insarcinate si anume: daca angajatorul intra in faliment, reorganizare judiciara sau faliment el poate dispune conceiderea chiar daca a fost informat in scris referitor la sarcina salariatei.

Art. 60
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Nu exista mentiuni in lege referitoare la incetarea CIM prin notificare scrisa la finalul perioadei de proba, in temeiul art. 31 (3), in Codul muncii, insa in OUG 96/2003, la art. 21, apare prevazuta interdictia angajatorului de a dispune incetarea raportului de munca in cazul salariatei insarcinate care l-a informat in scris. Ca atare nici aceasta masura de incetare nu poate fi aplicata, cu exceptia situatiilor in care apare falimentul sau reorganizarea judiciara.

Art. 21
(1) Este interzis angajatorului să dispună ?ncetarea raporturilor de muncă sau de serviciu ?n cazul:
a) salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)?e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
........
(3) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică ?n cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, ?n condiţiile legii.

Art. 2
?n sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite după cum urmează:
............
c) salariata gravidă este femeia care anunţă ?n scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să ?i ateste această stare;

Este esentia insa ca informarea depusa de sotia dvs sa fie insotita de o dovada medicala asupra sarcinii, pentru ca ea sa fie luata in considerare cf. prevederilor legale.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 27 Aug. 2014
?n calculul celor 12 luni anterioare nasterii se includ şi fracţiunile de lună ?n care s-au realizat venituri supuse impozitului.
Pentru a putea de beneficia de prevederile OUG 96/2003, Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 750 din 27/10/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca, salariata gravida trebuie sa instiinteze oficial in scris angajatorul asupra starii sale. Asadar, primul pas absolut necesar pe care trebuie sa-l urmezie salariata gravida este sa instiinteze in scris angajatorul asupra starii de graviditate, pentru ca fara aceasta instiintare angajatorul nu are nici o obligatie speciala fata de ea ca si gravida.
Potrivit art. 60 alin. (1) lit. c) C. muncii, concedierea nu poate fi dispusa ?pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat la cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere?.

Alte intrebari despre Codul Muncii