ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Insarcinata!Ce urmeaza sa fac?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara.Am si eu cateva intrebari referitoare la concediul de maternitate.Am o colega de munca care tocmai a aflat ca este insarcinata si care s-a cam panicat putin deoarece nu stiu ce urmeaza sa faca asadar daca ati poate raspunde la cateva intrebari as fi foarte recunoscator.
1.Te poate da patronul firmei afara invocand orice alt motiv inafara faptului ca angajata este insarcinata?
2.Cum se calculeaza cele 12 luni pentru a putea primi indemnizatia copilului?Care ar fi ultima luna care se ia in calcul?
3.Ce trebuie sa faca colega mea incontinuare si cand ar trebui anuntat angajatorul?
Se poate da ceva articole sau legii din codul munci referitoare la astel de cazuri ar fi binevenite!

Adaugata in: Codul Muncii
Paul Constantin Popa
 User  Paul Constantin Popa
a intrebat la 22 Nov. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Paul Constantin Popa
 User Paul Constantin Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 05 Dec. 2011
va multumesc foarte mult pentru acest raspuns foarte detaliat .
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 28 Nov. 2011
In primul rand ar trebui sa anunte, in scris, angajatorul ca este gravida, pentru a i se putea astfel respecta drepturile prevazute de lege. In cazul in care angajatorul nu este in cunostinta de cauza privind starea salariatei si dispune concedierea ei, este acoperit legal prin faptul ca nu a fost anuntat de aceasta modificare. Obligatiile angajatorului in astfel de situatii vor fi puse in aplicare daca este informat. In situatia in care CIM este intocmit pe perioada determinata urmand sa expire in timpul concediului crestere copil, CIM va inceta de drept angajatorul nefiind obligat sa il prelungeasca. De asemenea, el poate dispune concediere intr-o singura situatie, respectiv daca insitutia este supusa reorganizarii judiciare, a falimentului sau dizolvarii.


Art. 49 - Codul Muncii republicat
5 De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.

Art. 60 - Codul Muncii republicat
1 Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
c pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d pe durata concediului de maternitate;
e pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
f pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.

2 Prevederile alin. 1 nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.


Indemnizatia de crestere copil se calculeaza pe baza stagiului minim de cotizare de 12 luni anterioare datei nasterii copilului. Astfel, in cele 12 luni anterioare nasterii copilului salariata trebuie sa realizeze venituri cu caracter dependent sau independent, supuse impozitului, sau, alternativ, daca nu insumeaza acest numar de luni ca salariata, pot fi luate in considerare alte situatii asimilate stagiului, conform OUG 111/2010. Indemnizatia poate fi acordata pe un an sau doi, in functie de optiunea salariatei devenita mama. Calculul se face plin aplicarea procentului de 75% la media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni.

ART. 2
1 ??ncep??nd cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, ??n ultimul an anterior datei na??terii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activit????i independente, venituri din activit????i agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modific??rile ??i complet??rile ulterioare, denumite ??n continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia op??ional de urm??toarele drepturi:
a concediu pentru cre??terea copilului ??n v??rst?? de p??n?? la un an, precum ??i de o indemniza??ie lunar??;
b concediu pentru cre??terea copilului ??n v??rst?? de p??n?? la 2 ani, precum ??i de o indemniza??ie lunar??.
2 Indemniza??ia lunar?? prev??zut?? la alin. 1 lit. a se stabile??te ??n cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni ??i nu poate fi mai mic?? de 600 lei ??i nici mai mare de 3.400 lei.
3 Indemniza??ia lunar?? prev??zut?? la alin. 1 lit. b se stabile??te ??n cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni ??i nu poate fi mai mic?? de 600 lei ??i nici mai mare de 1.200 lei.

Va recomand sa consultati si OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024