ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Lider de sindicat ales reprezentant al salariatilor


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Ne confruntam cu urmatoarea speta : la nivelul societatii avem un sindicat nereprezentativ si mai multi reprezentanti ai salariatilor. Unii salariati sunt nemultumiti de unul din reprezentanti si si-au ales un alt reprezentant al salariatilor, insa acesta este unul din liderii sindicatului nereprezentativ. Are voie un lider de sindicat sa fie si reprezentant al salariatilor in acelasi timp? NU exista oare o situatie de incompatibilitate intre aceste doua calitati tinand cont de prevederile codului muncii? Pe cine luam in calcul la negocierea CCM?

Va multumesc.

Adaugata in: Codul Muncii
Mariana Monica Bia
 User  Mariana Monica Bia
a intrebat la 25 Feb. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mariana Monica Bia
 User Mariana Monica Bia
a raspuns userului adriana iancu la 02 Mar. 2016
Pentru ca nu toti doresc acest lucru. Salariatii sunt impartiti pe zone si nu toate zonele se simt reprezentate de sindicat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului Mariana Monica BIA la 01 Mar. 2016
De ce nu se inscriu toti salariati in sindicat, din moment ce ei considera ca liderul de sindicat ii poate reprezenta la negocieri?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mariana Monica Bia
 User Mariana Monica Bia
a raspuns userului adriana iancu la 01 Mar. 2016
BUna dimineata.
Cunosc prevederile legale in domeniu, nu era necesar sa le citati. Cu alte cuvinte, nu pot negocia cu nici unul din cei doi CCM pentru ca nu au reprezentativitatea necesara. Singurul care avea reprezentativitate era fostul reprezentant al salariatilor, ales cu cvorumul necesar, insa se pare ca salariatii au facut gafa de a alege un alt reprezentant care nu ii poate reprezenta.
Sindicatul nu ii poate reprezenta pentru ca nu are reprezentativitate, reprezentantul ales din cadrul sindicatului nu ii poate reprezenta, deci ramanem in impas.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului Mariana Monica BIA la 01 Mar. 2016
In unitatile in care nu exista sindicate reprezentative negocierea contractului colectiv de munca se face dupa cum urmeaza:
- daca exista un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de catre reprezentantii federatiei sindicale, la solicitarea si in baza mandatului sindicatului, impreuna cu reprezentantii alesi ai angajatilor;
- daca exista un sindicat neafiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea sau nu exista niciun sindicat, negocierea se face numai de catre reprezentantii angajatilor.
Legea dialogului social nr.62/2011
Art. 135
(1) In unitatile in care nu exista sindicate reprezentative negocierea contractului colectiv de munca se face dupa cum urmeaza:
a) daca exista un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de catre reprezentantii federatiei sindicale, la solicitarea si in baza mandatului sindicatului, impreuna cu reprezentantii alesi ai angajatilor;
b) daca exista un sindicat neafiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea sau nu exista niciun sindicat, negocierea se face numai de catre reprezentantii angajatilor.
(2) In cazul in care la nivelul grupului de unitati nu exista organizatii sindicale reprezentative care sa reprezinte cel putin jumatate din numarul total de angajati ai grupului de unitati, la negocierea contractului colectiv de munca salariatii sunt reprezentati dupa cum urmeaza:
a) de catre reprezentantii mandatati de organizatiile sindicale reprezentative din cadrul fiecarei unitati care au decis constituirea grupului;
b) pentru unitatile membre ale grupului in care nu exista sindicate reprezentative, dar exista sindicate afiliate la federatii sindicale reprezentative in sectorul de activitate in care s-a constituit grupul, angajatii sunt reprezentati de catre federatiile sindicale respective, in baza solicitarii si mandatului sindicatelor, si de reprezentantii angajatilor din respectivele unitati.
(3) Federatiile sindicale reprezentative la nivelul sectoarelor de activitate conform prezentei legi pot participa la negocierea contractelor colective de munca la nivel de grupuri de unitati in care au sindicate afiliate, la solicitarea si in baza mandatului din partea acestora.
(4) Confederatiile sindicale reprezentative la nivel national conform prezentei legi pot participa la negocierea contractelor colective de munca la nivelul sectoarelor de activitate in care au federatii membre, la solicitarea si in baza mandatului din partea acestora.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mariana Monica Bia
 User Mariana Monica Bia
a raspuns userului adriana iancu la 29 Feb. 2016
BUna dimineata. Revin la dumneavoastra cu urmatoarea precizare: Sindicatul nu este reprezentativ la nivel de unitate, nu poate fi parte la negocierea CCM. Urmare celor precizate de dumneavoastra, la nivelul societatii nu am un partener de dialog la negocierea CCM, pentru ca sindicatul exclude existenta reprezentantilor salariatilor iar tocmai acest sindicat nu este reprezentativ.
Cum putem noi sesiza ilegalitatea alegerii reprezentantului salariatilor din liderii sindicatului?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 28 Feb. 2016
Nu pot coexista, in aceeasi unitate, reprezentantii salariatilor si sindicatele. Reprezentatii salariatilor sunt alesi acolo unde nu exista organizatie sindicala.
Daca in cadrul societatii exista constituita o organizatie sindicala atunci reprezentantii salariatilor isi inceteaza existenta si pot candida la orice functie in sindicatul constituit.

Art. 221. [desemnarea]
(1) La angajatorii la care sunt incadrati mai mult de 20 de salariati si la care nu sunt constituite organizatii sindicale reprezentative conform legii, interesele salariatilor pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest scop.
(2) Reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor.
(3) Reprezentantii salariatilor nu pot sa desfasoare activitati ce sunt recunoscute prin lege exclusiv sindicatelor.


Alte intrebari despre Codul Muncii

Expertii nostri
Ioana Popa
George Andreescu G Stancu Viviana Serni Marius Ion Gratiela Petrescu alexei delimart
TOP RASPUNSURI 2024