ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ma pot obliga sa imi dau demisia?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Mi s-a spus sa-mi scriu demisia, dar eu n-am vrut deoarece n-au motiv. Ce pot sa faca? Pot sa ma concedieze ei daca vor? In caz ca da, eu ce pot face? Merci mult.

Adaugata in: Codul Muncii
Bogdan Bica
 User  Bogdan Bica
a intrebat la 23 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 23 Oct. 2013
Angajatorul nu ii poate cere salariatului demisia, nu este legal. Acest tip de incetare are la baza exclusiv initiativa angajatului, nicidecum a angajatorului. Ati procedat corect necedand presiunilor de a va da demisia.

Cat timp exista un motiv serios si un temei legal, angajatorul poate dispune concedierea, este dreptul lui. Concedierea este incetarea raportului de munca exclusiv din initiativa angajatorului, deci poate face acest lucru. Dar in functie de temeiul incetarii va trebui verificat daca se respecta legea si pasii corecti in dispunerea ei.

Odata cu dispunerea concedierii, la incetarea contractului va trebui sa primiti o decizie de incetare iar acest document il veti putea contesta la Tribunalul de care apartineti. Termenul este de 45 de zile de la comunicarea ei si trebuie sa apara in cuprinsul documentului, spre finalul lui.

Totodata, daca se pun e problema unei concedieri pentru desfiintarea postului sau necorespundere profesionala, aveti dreptul la un preaviz minim de cel putin 20 de zile lucratoare. In cel de-al doilea caz, necorespunderea profesionala, angajatorul este obligat sa va supuna unei evaluari prodesionale inainte de a dispune concedierea,si totodata sa va va ofere un al post daca exista unul vacant la momentul concedierii, iar daca nu exista un astfel de post este obligat sa ceara ajutorul AJOFM pentru a va putea incadra in alta parte.

Dvs. insa nu trebuie sa asteptati decizia de concediere ca sa lamuriti lucrurile in privinta drepturilor si a legii incalcate. Depuneti o sesizare la ITM in raza caruia isi desfasoara activitatea angajatorul si cereti un control la fata locului. Precizati in sesizare care sunt probleme pe care le-ati constatat.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024