maternitate dupa incheiere contract munca pe perioada determinata
Buna ziua.am un contract de munca pe perioada determinata care se incheie la 31.12.2015. Pot sa intru in prenatal incepand cu 1.01.2016? Am fost si am vorbit la casa de asigurari de sanatate si mi s-a spus ca trebuie sa intru neaparat macar 3 zile de la locul de munca.ceea ce ma dezavantajeaza e faptul ca sunt medic rezident, si orice concediu medical imi prelungeste rezidentiatul si nu imi dau actele numai dupa realizarea in totalitate a pregatirii in rezidentiat(asta inseamnand sa ma intorc dupa ce stau in concediu de crestere al copilului la servici pentru cateva zile). Am tot citit articolul care spune ca beneficiaza de prenatal si persoanele carora le inceteaza contractul de munca din motive neimputabile lor daca nasc in termen de 9 luni de la data producerii acestui fapt, dar doamna de la casa de asigurari a zis ca nu imi poate da prenatal dupa incetarea contractului de munca.va rog sa ma lamuriti.va multumesc!
a intrebat la 20 Nov. 2015
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro
pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!
1 raspunsuri
a raspuns la intrebare la 20 Nov. 2015
OUG 158/2005
Art. 1
(1) Persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, denumite in continuare asigurati, au dreptul, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, daca:
A. desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu, precum si orice alte activitati dependente;
Art. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu se mai afla, din motive neimputabile lor, in una dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (1), daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. Faptul ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei in cauza se dovedeste cu acte oficiale eliberate de catre angajatori sau asimilatii acestora.
(3) In situatiile prevazute la alin. (2), baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza carora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitatii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
Deoarece incetarea contractului individual de munca pe durata determinata, la data expirari termenului pentru care a fost incheiat, nu va este imputabila veti putea beneficia de concediu de maternitate platit de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
Alte intrebari despre Codul Muncii
- Se impune ??ncetarea CIM pentru o salariata care cumuleazÄ? salariul cu pensia? [1 raspuns]
- Program de lucru inegal. Ce inseamna lucru inegal mai exact? Ajutor cu pontajul [3 raspunsuri]
- Zile de sarbatori legale in weekend. [4 raspunsuri]
- Lucru pe doua schimburi cu trei angajati. [1 raspuns]
- Care este cadrul legal pentru poprire pe salariu la un CM 2ore/zi [1 raspuns]