ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Mintit la angajare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara, m-am angajat la data 15/07/2012 in urma unei probe scrisa si practica pentru ocuparea postului de lacatus montator cutii de viteze automate auto urmand sa fac o specializare intre 7-12 luni in Germania. De 2 luni sunt in Germania dar 6 luni fara o saptamana la specializare. O luna am lucrat in productie pe banda dar nu la montaj cutii si de o luna sunt la control in uzinare pe flux dar la uzinare piese la alt produs nu la cel care trebuia sa fac specializarea. In decembrie voi merge in tara pentru efectuarea concediului si doresc sa vorbesc cu superiorii dorind sa demisionez din acea firma intrucat m-au mintit. Daca nu au respectat contractul voi fi sanctionat sa platesc cei 5000 euro chipurile scolarizarea ce este prevazuta in actul aditional la C.I.M ca nu voi parasi unitatea timp de 3 ani de la intoarcerea in tara.
Va multumesc prntru timpul acordat si astept in raspuns pe aceasta tema. Cu mult respect T.P.

Adaugata in: Codul Muncii
Teodor Popa
 User  Teodor Popa
a intrebat la 28 Nov. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

10 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Teodor Popa
 User Teodor Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Dec. 2012
Buna ziua D-na Ioana Popa, da verbal mi s-a spus ca in functie de calificativul obtinut ne va mari salariul spunandu-mi trei grile de salarizare. Va intreb: pot cere schimbarea din specializarea de lacatus montator cutii de viteze automate in controlor cutii de viteze automate?
Si o a doua intrebare: C.I.M. este semnat pe o perioada determinata de 36 luni 15/07/2012 pana la 14/07/2015 iar dupa 01 aprilie 2013 probabil voi fi pus sa semnez un adevarat cuntract aditional la C.I.M. asa cum mi-a trimis modelul d-na Ganea in baza acelui angajament pe care l-am semnat pe 3 ani. Dar acum apare o neconcordanta si anume: dupa 14/07/ 2015 nu mai doresc sa continui activitatea in acea societate sub nici o forma cerindu-le un salariu pe care nu o sa poata sa mi-l dea pot fii sanctionat pentru cele 8,5 luni care au mai ramas de efectuat conform actului aditional ? Va multumesc pentru timpul acordat .
Cu mult respect T.P.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Teodor Popa
 User Teodor Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 06 Dec. 2012
Buna ziua, D-na Ganea, doresc sa mai mentionez ceva si anume: C.I.M. pe care nu l-am primit sper ca acum la intoarcere sa-l primesc este semnat de mine pe o perioada de 36 luni prima luna fiind de proba, adica 15 iulie 2012 pina in 14 iulie 2015, daca nu se poate rezolva sub nici o forma conflictul adica pe cale amiabila sau alta acel angajament de 3 ani care l-am semnat nu act aditional la C.I.M. va trebui sa intre in vigoare de la 01 aprilie 2013 pana la 31 martie 2016 ceea ce depaseste C.I.M.
Intrebare : - daca dupa 36 de luni nu doresc sa mai prelungesc activtatea la accea societate ma poate obliga sa ramin pina la terminarea acelui angajament sau in caz contrar sa platesc diferenta aproximativ 8,5 luni si o a doua intrebare - daca dupa intoarcere ma vor pune sa semnez acel act aditional in formar cum l-ati trimis pot sa refuz sa semnez ? Va multumesc mult.
Cu respecte T.P
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului teodor popa la 04 Dec. 2012
Dvs daca sunteti detasat acolo prin decizie de detasare va puteti intoarce oricand la locul de munca in situatia in care conditiile nu va sunt favorabile sau daca se ivesc conflicte intre cele doua parti. Dar cat timp sunteti intr-adevar detasat si va aflati in program de formare acolo personal nu cred ca nu ar fi in regula. Dupa calificare se va renegocia salariul pentru ca probabil exista o grila interna de salarizare stabilita in functie de nivelul de pregatire.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului teodor popa la 04 Dec. 2012
In cazul in care cereti incetarea CIM si vi se solicita plata cheltuielilor cu formarea profesionala puteti contesta in instanta.
LEGEA 62 DIN 2011
Art. 210
Cererile referitoare la solutionarea conflictelor individuale de munca se adreseaza instantei judecatoresti competente in a carei circumscriptie isi are domiciliul sau locul de munca reclamantul.

Art. 211
Cererile pot fi formulate de cei ale caror drepturi au fost incalcate dupa cum urmeaza:
a) masurile unilaterale de executare, modificare, suspendare sau incetare a contractului individual de munca, inclusiv angajamentele de plata a unor sume de bani, pot fi contestate in termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunostinta de masura dispusa;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Teodor Popa
 User Teodor Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 03 Dec. 2012
Buna ziua d-na Ganea, da aveti dreptate cred ca este o mascarada cu specializarea, asa cred eu - o detasare intrucat este un proiect european adica linia de montaj cutii de viteze automate auto se muta din Germania in Romania cred ca este ceva de genul Nokia din grupul de colegi care am venit aproximativ 50 foarte putini sunt postati pe citeva posturi numite din tara ca doar suntem romini si avem relatii. Din cate cunosc eu O.D.129 din 2000 si H.G.522 din 2003 cu privire la formarea profesionala sunt: initiere, recalificare, perfectionare si specializare iar eu nu pot beneficia de specializare in montaj cutii de viteze automate pentru care am acceptat si am fost trimis. In aceasta situatie ce as mai putea face ? Va multumesc pentru timpul acordat . Cu mult respect T.P.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Teodor Popa
 User Teodor Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 03 Dec. 2012
Buna ziua, da aveti dreptate ca sunt scos din productie din tara dar cand m-am angajat am acceptat postul de lacatus montat cutii de viteze automate si am acceptat sa fiu trimis in Germania la specializarea in montat cutii de viteze automate. Din cate cunosc eu O.G.129 din 2000 si H.G. 522 din 2003 cu privire la formarea profesionale tipurile sunt: initiere, recalificare, perfectionare si specializare, numai ca eu nu pot beneficia de accea specializare intrucat lucrez la control pe flux la fabricarea pieselor dar la alt produs nu pentru care am fost trimis. Mai trebuie sa tin cont ca in functie de calificativul obtinut (care nu stiu cum se va da) se va negocia din nou salariul si daca voi fii pus sa montez cutii de viteze automate cum le voi demonstra, pe deasupra timp de o luna a existat o fisa pe care era notat prezenta mea la lucru si locul unde am desfasurat activitatea semnata numai de muncitorul respectiv. Va multumesc pentru atentia acordata. Cu mult respect T.P.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului teodor popa la 30 Nov. 2012
Cat timp dvs sunteti in Germania pentru specializare, nu sunteti implicat in productie, in tara. Este normal sa fie asa. Dvs sunteti salariatul firmei din Romania, iar ei v-au trimis in strainatate pentru certificare, semanad un act aditional cu dvs privind conditiile ulterioare participarii la cursul de specializare. Faptul ca ati semnat acel act aditional denota ca ati fost de acord cu conditiile lor, chiar si daca vorbim de un simplu acord, Ceea de inseamna ca la o plecare anterioara termenului stabilit ei va pot cere acea suma sau chiar va pot actiona in instanta pentru recuperarea ei.

Contractul insa, asa cum v-a spus si dna Ganea, trebuia sa il primiti la angajare.

Cele 2 luni si jumatate le-ati lucrat in Germania, dar pentru ele ati primit diurna. Nu aveti cum sa aveti un ordin de deplasare, detasarea nu se face prin ordin ci prin decizie. Pe perioada detasarii contractul de munca se suspenda, posibil si la acest lucru sa se refere acea scotere din productie de care amintiti.

Dvs sunteti in strainatate, nu aveti cum sa fiti si in productie in tara cat timp sunteti supus unei specializari si implicat in activitate acolo. Nu puteti fi in doua locuri in acelasi timp. Daca sunteti detasat intr-adevar, atunci contractul in tara este suspendat conform legii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului teodor popa la 29 Nov. 2012
Angajatorul acea obligatia sa va dea si dvs . un exemplar din CIM
Din ce spuneti dumneavoastra ceva nu este in regula. Pentru formarea profesionala ar trebui sa intervina un contract intre angajatorul dvs si furnizorul de formare profesionala.Furnizorul de formare priofesionala asigura pregatirea dumneavoastra dupa un program prealabil care cuprinde atat notiuni teoretice cat si practice.
La dumneavoastra as aprecia ca este mai mult o detasare dar mascata prin aceasta formare profesionala sa va oblige la daune , caz in care nu respectati angajamentul. Discutati cu sefii dvs. si vedeti care este raspunsul lor.
Un act aditional de formare profesionala ar contine cel putin informatiile din cel pe care vi-l trimit ca model.
ACT ADIÅ¢IONAL nr. ________/______________
la CONTRACTUL INDIVIDUAL DE MUNCÄ‚ nr.______________

?ncheiat ?n temeiul art.196 alineatul 2 din Codul Muncii
?ntre:
S.C _________________SA(SRL)_______________, str. __________________ nr. ______, reprezentată prin DIRECTOR . MANAGER, ADMINISTRATOR _______________________________________________
ÅŸi
? _____________________________________, av?nd funcţia _________________________ COR _________ la _________________________________.

?n urma negocierii părţile au convenit:
Art.1.- Domnul/doamna ____________________________va participa la un stagiu de formare profesională cu tematica: ?______________________________________________________? pe baza Referatului aprobat şi ?nregistrat sub nr. _______/________ ?n perioada ___________ prin scoatere integrală din activitate.
Art.2.- Pe perioada participării la cursursul de formare profesională_, in perioada de la ______________pana la ___________________________beneficiati de o indemnizaţie la nivelul salariului de bază sporului de vechime şi alte, drepturi permanente prevăzute ?n contractul individual de muncă. Dacă cursul se desfăşoară ?n afara localităţii de domiciliu şi/sau a sediului unităţii salariatul beneficiază de drepturile pentru delegare (deplasare) ?n interes serviciu (cazare, diurnă, transport) şi după caz de taxa de participare.
Art.3.- Domnul/doamna__________________________________ se obligă să frecventeze cursurile, să obţină calificative de promovare, să nu părăsească cursul din proprie iniţiativă.
Art.4.- Nerespectarea angajamentului dă dreptul angajatorului să recupereze de la domnul/ doamna ___________________________________ cheltuielile efectuate pentru formare profesională, respectiv contravaloarea cheltuielilor calculate pentru zilele de formare profesională plătite de angajator (indemnizaţia salarială, cheltuielile de transport, servicii de cazare şi pensiune completa, diurnă, după caz, taxa de instruire).
Art.5.- La terminarea cursului de formare profesională va prezenta certificatul de absolvire, certificatul de calificare la compartimentul de resurse umane pentru completarea dosarului personal.
Art.6.- După terminarea cursului, domnul/doamna ___________________________ se obligă să lucreze o perioadă de cel puţin _____________________________ de la terminarea cursului de formare profesională, la locul de muncă stabilit ?n raport cu pregătirea, specializarea - dob?ndite prin frecventarea cursurilor.
Art.7.- ?n cazul ?n care contractul individual de muncă ?ncetează la solicitarea salariatului sau din vina sa, ?nainte de expirarea termenului stabilit, cheltuielile cu formarea profesională vor fi recuperate, astfel:
? cheltuielile totale generate de pregătirea profesională ?n care intră (salariul plătit, transportul, cazarea, diurna, taxa de participare sau, după caz, pensiunea completă) se ?mparte la numărul de luni pentru care se obligă prin prezentul act să lucreze după terminarea cursului ?nmulţit cu numpărul de luni rămase p?nă la expirarea termenului şi corectate cu indicele de inflaţie anunţat de Banca Naţională de la data efectuării plăţilor.
Prezentul act adiţional s-a ?ncheiat ?n 2 exemplare.

ANGAJATOR, SALARIAT,


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Teodor Popa
 User Teodor Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 29 Nov. 2012
Buna seara . actul aditional prevede ;TRIMITEREA LA SPECIALIZARE PRIN SCOATEREA DIN PRONUCTIE la intrebarea mea ce sa inteleg prin scoaterea din productie VOI STA IN BANCA SI VOI INVATA ? mi sa raspuns sunt scos din productie din tara si practic in Germania nu este prevazut nici un fel de specializare anume atit obligatia sa platesc 5000 euro daca nu stau 3 ani contravaloarea scolarizarii dar nu am semnat si nici nu este prevazut ce specializare doar ordinul de deplasare prin care e specificat diurna de 35 euro .Mai specific na am primit C.I.M -ul iar actul aditional este un fel de angajament iar eu din cele 6 lunui LUCREZ 2luni jumate pe care am primit diurna , specializarea este [cred] pe un proiect european iar in situatia mea sunt mai multi colegii care au studii superioare si nu le-a acceptat diplomele ca sa nu li se dea salariu de studi superioare . Va multumesc ,cu respecte T. P. astept un alt raspuns si va multumesc pentru cel dat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 29 Nov. 2012
Sa aveti multa grija.Puneti de acord actele semnate respectiv CIM si actul aditional de formare profesionala.Angajatorul poate sa va specializeze si in alta munca decat cea pentru care v-a angajat si pe baza certificatului dobandit sa va schimbe specializarea, incadrarea bineinteles si cu acordul dumneavoastra O eventuala denmisie atrage si plata contravalorii cursului asa cum v-ati pus de acord prin actul aditional.

Alte intrebari despre Codul Muncii