ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

model CIM


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In noul model de CIM la litera I se prevede :
"I.Concediul
Durata concediului anual de odihna este de ............ zile lucratoare, in raport cu durata muncii norma intreaga, fractiune de norma."
Nu este cumva o eroare avand in vedere ca anterior s-a prevazut ca durata CO este aceeasi indiferent de durata muncii norma intreaga, fractiune de norma ? Sau nr de zile de CO difera in functie de durata muncii ?


Paula-gabriela Grama
 User  Paula-gabriela Grama
a intrebat la 15 Sep. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 23 Sep. 2011
Revin cu o corectura, referitoare la primul raspuns, si anume: In cazul contractelor cu norma intreaga dar si al celor cu timp partial numarul de zile de CO efectuate anual este de de minim 10 zile anual. Distribuirea proportionala se face in functie de timpul lucrat intr-un an calendaristic, in cazul in care contractul este incheiat cu norma zilnica. Daca insa un salariat incheie contract cu o 1 zi de lucru pe saptamana atunci lucrurile stau altfel.

In cazul celui de-al doilea raspuns raspuns corect este astfel: pentru un CIM cu program 1 ora/zi spre exemplu CO va fi de 20 de zile lucratoare pentru 12 luni lucrate / an. El va corespunde programului de lucru stipulat in contractul de munca, in sensul ca se va acorda in functie de perioada lucrata pe parcursul unui an. La fel, daca persoana lucreaza mai putin de 12 luni pe an, concediul va fi acordat proportional cu perioada efectiv lucrata.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Terez Sandor la 22 Sep. 2011
Art. 106 Alin. 2 face referire la drepturile salariatului prevazute prin Art. 39 alin. 1 din Codul Muncii republicat, si nu la numarul efectiv de zile. Ele se distribuie proportional cu activitatea si timpul de munca. Pentru un CIM cu program 1 ora/zi spre exemplu CO nu va fi de 20 de zile lucratoare. El va corespunde programului de lucru stipulat in contractul de munca.

Art. 39 - Codul Muncii republicat
1 Salariatul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a dreptul la salarizare pentru munca depusa;
b dreptul la repaus zilnic si saptamanal;
c dreptul la concediu de odihna anual;
d dreptul la egalitate de sanse si de tratament;
e dreptul la demnitate in munca;
f dreptul la securitate si sanatate in munca;
g dreptul la acces la formarea profesionala;
h dreptul la informare si consultare;
i dreptul de a lua parte la determinarea si ameliorarea conditiilor de munca si a mediului de munca;
j dreptul la protectie in caz de concediere;
k dreptul la negociere colectiva si individuala;
l dreptul de a participa la actiuni colective;
m dreptul de a constitui sau de a adera la un sindicat;
n alte drepturi prevazute de lege sau de contractele colective de munca aplicabile.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Terez Sandor
 User Terez Sandor
a raspuns la intrebare la 20 Sep. 2011
Dup?? p??rerea mea este o eroare deoarece Art. 145 alin 2 din Codul muncii republicat prevede c?? "durata efectiv?? a concediului de odihn?? anual se stabile??te ??n contractul individual de munc??, cu respectarea legii ??i a contractelor colective aplicabile, ??i se acord?? propor??ional cu activitatea prestat?? ??ntr-un an calendaristic", - dupa mine aceasta nu e identic?? cu durata muncii, iar Art. 106 din Codul muncii republicat prevede : "1 Salariatul ??ncadrat cu contract de munc?? cu timp par??ial se bucur?? de drepturile salaria??ilor cu norm?? ??ntreag??, ??n condi??iile prev??zute de lege ??i contractele colective de munc?? aplicabile. 2 Drepturile salariale se acord?? propor??ional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru."
??n concluzie dup?? p??rerea mea nr de zile de concedi este acea??i ??i pentru cei cu frac??iune de norm?? ca ??i pentru cei cu norm?? ??ntreag??.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 15 Sep. 2011
Nu este o eroare. Art. 143 alin. 2 din Codul Muncii republicat prevede ca durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

CO anual pentru contractele cu norma intreaga este de minim 20 de zile lucratoare, conform CO. Tinerilor care nu au implinit inca 18 ani li se adauga, conform legii, cel putin 3 zile de CO, astfel ei avand dreptul la un minim de 23 de zile lucratoare CO anual.

In cazul contractelor cu norma intreaga numarul de zile de CO ar fi de minim 10 zile iar in cazul contractelor cu 2 ore concediul minim ar fi de 5 zile.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024