ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

modificare unilaterala preaviz demisie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna dimineata!
Imi puteti spune , va rog, ce se poate face in situatia in care un angajat refuza sa semneze actul aditional de modificare a perioadei de preaviz in cazul demisiei conform modificarilior din Codul Muncii republicat?
Este vorba de o functie de conducere, iar perioada pe preaviz in cazul demisiei a fost modificata la 45 zile lucratoare. Salariatul refuza se semneze pe motiv ca e "prea mare preavizul, in cazul in care vrea sa plece , nu il asteapta nimeni 2 luni ...etc" si nu este de acord. Se poate face o decizie -act unilateral din partea angajatorului- si trimis prin posta la adresa salatiatului, cu confirmare de primire? Sau nu se poate face nimic daca salariatul nu este de acord? Marirea perioadei de preaviz este un drept acordat angajatorilor prin lege....
Va multumesc!

Adaugata in: Codul Muncii
I M
 User  I M
a intrebat la 23 Mar. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 23 Mar. 2012
Clauzele CCM valabil pentru anul in curs, sunt minimale la incheierea CIM. Deci daca in CCM, perioada de preaviz pentru functia de conducere este de 45 de zile atunci se aplica in mod obligatoriu si CIM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului I M la 23 Mar. 2012
El poate modifica unilateral termenul prevazut de daca in contractul colectiv de munca la nivel de ramura sau unitate este prevazut un preaviz de 45 de zile pentru functiile de conducere.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
I M
 User I M
a raspuns userului georgeta ganea la 23 Mar. 2012
Va multumesc pentru raspuns!
Ideea era ca angajatorul vrea neaparat sa modifice termenul de preaviz la termenul maxim, adica la 45 zile lucratoare, salariatul nefiind de acord cu acest lucru. De aceea ma intrebam daca angajatorul poate emite o decizie-act unilateral- in acest sens, obligandu-l practic pe salariat la preavizul de 45 zile, sau e nevoie si de acordul salariatului!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 23 Mar. 2012
Conform art. 81 din CM republicat


4 Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
5 Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
6 In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
7 Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

In concluzie, potrivit articolului mai sus enuntat, perioada de preaviz in cazul demisiei poate fi negociata sub numarul maximal prevazut de CM.Nu este obligatoriu facut un act aditional la CIM pentru stabilirea numarului de zile maximal trecut la art.81.Daca CIM este incheiat inainte de modificarea CM cu un alt numar de zile de preaviz, clauza din acesta este legala.
In plus,asa cum se prevede la alineatul 7, CIM poate inceta si inainte de expirarea perioade de preaviz

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024