ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


motivare in drept


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In conditia in care un angajat ar dori sa-si actioneze in judecata angajatorul pentru munca partiala la negru si ar solicita instantei modificarea cim, respectiv salariul si timpul de lucru, eventual si niste daune morale, care ar fi temeiul de drept corect care trebuie invocat in actiune ?

Pietro Scepchin
 User  Pietro Scepchin
a intrebat la 20 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Pietro Scepchin
 User Pietro Scepchin
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Mai. 2012
Multumesc de raspuns, contractul este pe 6 ore si un salariu de vreo 6-7 sute de lei iar in realitate programul este de 8 ore si salariu de 1000 de lei. Si prin intermediul instantei asi vrea sa oblig angajatorul la modificarea cim in sensul sa-mi fie trecut programul si salariul real. Despre asta e vorba. Iar in aceasta situatie inteleg de la dvs. ca temeiul de drept corect este art .105 din CM., nu ?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Pietro Scepchin
 User Pietro Scepchin
a raspuns la intrebare la 22 Mai. 2012
Raspunsul dvs. teoretic ar fi o solutie, practic din punctul meu de vedere ar putea fi un dezastru, dat fiind faptul ca eu in contract am un salariu brut de 6-7 mil si un program de sase ore, iar in realitate programul este de 8 ore si salariul este de 1000 ron net, iar daca as merge pe varianta orelor suplimentare cf art 105 din CM, dupa o mai atenta analiza am constatat ca as putea pierde din bani. Practic, in mare, pentru 6 ore netul este cam de 450-500 lei iar pentru inca 2 ore nu mai poate fi inca cat pentru 6 ore, adica inca 500 de lei ca sa pot ajunge la netul real de 1000 de lei. Acum ca v-am provocat la o dezbatere serioasa, astept punctul dvs. de vedere.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 21 Mai. 2012
Extrasul din legea 62/2011 prezinta modalitatea de rezolvare a conflictelor de munca, faptul ca ele sunt solutionate de catre instante. Acesta nu poate fi invocat ca un motiv in instanta si deci ca temei care sa stea la baza plangerii. Motivul in cazul de fata il reprezinta prestarea unor parti din activitate in mod ilegal. Temeiul poate fi foarte usor Codul muncii, invocand articolele referitoare la munca suplimentara - fie ca este vorba de contract part time fie ca este vorba de norma intreaga.



Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 21 Mai. 2012
EXTRAS DIN Legea 62 din 2011

Capitolul VI - Conflictele individuale de munca


Art. 208
Conflictele individuale de munca se solutioneaza de catre instantele judecatoresti.

Art. 209
Instantele judecatoresti competente sa judece cereri referitoare la solutionarea conflictelor individuale de munca se stabilesc prin lege.

Art. 210
Cererile referitoare la solutionarea conflictelor individuale de munca se adreseaza instantei judecatoresti competente in a carei circumscriptie isi are domiciliul sau locul de munca reclamantul.

Art. 211
Cererile pot fi formulate de cei ale caror drepturi au fost incalcate dupa cum urmeaza:
a masurile unilaterale de executare, modificare, suspendare sau incetare a contractului individual de munca, inclusiv angajamentele de plata a unor sume de bani, pot fi contestate in termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunostinta de masura dispusa;
b constatarea nulitatii unui contract individual de munca poate fi ceruta de parti pe intreaga perioada in care contractul respectiv se aplica;
c plata despagubirilor pentru pagubele cauzate si restituirea unor sume care au format obiectul unor plati nedatorate pot fi cerute in termen de 3 ani de la data producerii pagubei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Mai. 2012
Puteti invoca efectuarea orelor suplimentare, in opinia mea. Dat fiind faptul ca in cazul contractelor incheiate cu timp partial este interzisa efectuarea orelor suplimentare. Daca insa contractul dvs de munca este incheiat pentru timp partial si in cuprinsul lui nu apare clauza referitoare la interdiciatia de a efectua ore suplimentare, contractul se considera a fi incheiat pentru norma intreaga.

Art. 105
1 Contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. 3 , urmatoarele:
c interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.

2 In situatia in care intr-un contract individual de munca cu timp partial nu sunt precizate elementele prevazute la alin. 1, contractul se considera a fi incheiat pentru norma intreaga.

Daca aveti contract incheiat pentru norma intreaga, atunci ce depaseste norma contractuale sunt ore suplimentare iar daca aceste ore sunt compensate in bani si apar pe stat legal angajatorul este acorperit. Insa esential pentru efectuarea orelor suplimentare in cazul contractelor cu norma intreaga este acordul salariatului, cu exceptia situatiilor de forta majora.

Alte intrebari despre Codul Muncii

Expertii nostri
Ioana Popa
alexei delimart George Andreescu Gratiela Petrescu adriana iancu G Stancu Viviana Serni