ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

munca de noapte


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Lucrez cu program 12/24-12/48 si nu mi se plateste spor de 25% pentru orele de noapte decat daca acestea reprezinta 30% din norma de lucru a lunii respective. Ex. norma de 168 ore ore de noapte minim 50,4 ore

Marin Postaliu
 User  Marin Postaliu
a intrebat la 09 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 09 Mai. 2012
In programul de lucru pe care il desfasurati , sunt luni in care nr de ore lucrate in intervalul 22.00-6.00 este mai mic de 30% si luni in care nr. de ore de noapte este mai mare de 30%
In codul muncii , practic se da o definitie a salariatului care presteaza activitate in intervalul 22.00-6.00.
Orele de noapte lucrate se compenseaza corespunzator codului muncii. Cred ca este o interpretare gresita la aplicarea acestei prevederi din codul muncii.
Pentru persoanele care lucreaza cel putin 30% in program de noapte , in codul muncii sunt prevazute masuri de protejare a sanatatii acestora.
Art. 127
1 Salariatii care urmeaza sa desfasoare munca de noapte in conditiile art. 125 alin. 2 sunt supusi unui examen medical gratuit inainte de inceperea activitatii si, dupa aceea, periodic.
2 Conditiile de efectuare a examenului medical si periodicitatea acestuia se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin comun al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale si al ministrului sanatatii.
3 Salariatii care desfasoara munca de noapte si au probleme de sanatate recunoscute ca avand legatura cu aceasta vor fi trecuti la o munca de zi pentru care sunt apti.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului marin postaliu la 09 Mai. 2012
Angajatorul are la dispozitie doua variante de compensare: fie reducerea timpului de lucru din ziua in care efectuati ore de noapte, fie acordarea unui spor de 25%. Acordarea sporului nu reprezinta o obligatie de compensare, angajatorul poate alege una din doua.

Daca timpul lucrat noaptea se calculeaza raportat la totalul lunar de ore lucrate, se poate merge pe varianta platirii orelor de noapte daca acestea sunt in minim de 30% din timpul lunar.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marin Postaliu
 User Marin Postaliu
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Mai. 2012
daca intro luna cu norma de lucru de lucru de 168 de ore efectuez doar 48de ore de noapte nu primesc spor pentru nici o ora deoarece 30% inseamna 50,4. e corect? nu e mai corect conform art. 126/b .lucrez 12/24 ,12/48
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 09 Mai. 2012
Daca munca dumneavoastra de noapte este raportata la timpul lunar de lucru atunci este corect. Plata sporului pentru orele de noapte nu este obligatorie, timpul lucrat noaptea poate fi compensat fie cu spor de 25%, fie cu reducerea programului de lucru in ziua in care urmeaza sa efectuati si munca de noapte.

Art. 125 - Codul muncii republicat
1 Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.
2 Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.

Art. 126
Salariatii de noapte beneficiaza:
a fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024