ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Neacordarea preavizului de 20 de zile lucratoare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Lucrez la o firma de comert de 4 ani, iar astazi am fost informata verbal de catre angajator ca incepand cu data de 1 martie 2013 voi intra in somaj! I-am cerut sa imi acorde preavizul de 20 de zile lucratoare care este specificat si in contractul de munca si decizia de desfacere a contractului de munca. A zis ca nu il intereseaza ca nu e obligat sa imi acorde acest preaviz iar cu data de 1 martie sa ma duc la AJOFM si sa imi i-au somajul el nefiind obligat sa imi inmaneze nici o hartie nici preavizul si nici decizia de desfacere a contractului de munca! Ce sa fac? Cum sa nu ma mai prezint la munca cu data de 1 martie daca nu am nici o hartie in mana? Cum pot sa il oblig sa imi acorde acest preaviz de 20 de zile lucratoare? Va multumesc anticipat pentru raspuns!

Adaugata in: Codul Muncii
Mihaela Istrate
 User  Mihaela Istrate
a intrebat la 19 Feb. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mihaela Istrate
 User Mihaela Istrate
a raspuns userului Ioana Popa la 19 Feb. 2013
va multumesc foarte mult!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mihaela Istrate la 19 Feb. 2013
Cu atat mai mult nu este in regula, in mod cert. Ar trebui preaviz iar eliberarea actelor reprezinta o obligatie pentru angajator. Mult succes, sper sa se rezolve cat mai bine.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mihaela Istrate
 User Mihaela Istrate
a raspuns userului Ioana Popa la 19 Feb. 2013
nu nu e dizolvare pur si simplu isi inchide punctul de lucru ! el detine mai multe magazine si unul dintre ele vrea sa il inchida!o sa incerc cu itm-ul sper sa reusesc!va multumesc foarte mult pentru raspuns!va doresc o seara placuta!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 19 Feb. 2013
Nu este corect nimic din ce spune angajatorul, din contra. Ar trebui intr-adevar sa va acorde preavizul legal de 20 de zile lucratoare cf. legii, iar incetarea contractului are loc numai dupa parcurgerea lui. Doar daca nu cumva vorbim de o dizolvare.

Incetarea nu poate avea loc verbal, este consecinta juridica a incheierii contractului de munca in forma scrisa. Trebuie sa primiti o notificare scrisa sau decizie de incetare. Plus angajatorul trebuie sa va completeze adeverinta de somaj prezentata in anexa 26 din HG 174/2002, decizia de incetare si adeverina de vechime. Nu aveti cum sa primiti pur si simplu somaj, daca nu aveti toate actele. Mai mult, angajatorul este obligat sa va acorde la cerere toate documentele care dovedesc statatul de salariat, stagiile de cotizare, vechime in munca, extras revisal etc., iar termenul este de 15 zile de la data cererii, cf. HG 500/2011. Codul muncii cuprinde de asemena aceasta obligatie, iar pentru nerespectarea ei angajatorul risca amenzi.

Faceti o sesizare catre ITM cat mai curand, telefonic de preferat si solicitati un control urgent, spuneti-le ce problema aveti. Daca dupa controlul ITM situatia se mentine puteti actiona angajatorul in instanta.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024