ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

norma de munca si repausul saptamanal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Am si eu 3 intrebari.
1. De exemplu o persoana care lucreaza si sambata 4 ore, este corect sa ii dau liber duminica si lunea sa o pontez doar 4 ore pentru cele 4 ore lucrate sambatasau sa o pontez libera duminica si toata ziua de luni?

2. Se poate face un act aditional la CIM de modificare a timpului de lucru din 8 ore/zi in 40 de ore/saptamana?si angajatii sa fie pontati astfel:2 zile 10 ore, o zi libera.

3. In Codul Muncii, art.137 alin2 scrie ca ,, in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii,repausul poate fi acordat si in alte zile stabilite prin CCM sau prin Regulament inter.Intrebarea mea este: Trebuie sa ii acord liber in doua zile consecutive,sau in oricare alte doua zile ale saptamanii?
Multumesc anticipat


Adaugata in: Codul Muncii
Aby Abytza
 User  Aby Abytza
a intrebat la 05 Apr. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Aby Abytza la 06 Apr. 2012
Nu e nevoie sa va scuzati :. Persoana in cauza poate lucra 8 ore sambata si sa ii acordati repaus duminica si luni. Pontati 8 ore pentru sambata in cauza iar zilele de duminica si luni vor fi repaus saptamanal. Ziua de luni este platita. Pontati numarul de ore lucrate in ziua de sambata si compensati cu spor la salariu si alte zile de repaus saptamanal.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Aby Abytza
 User Aby Abytza
a raspuns la intrebare la 06 Apr. 2012
Bine,dar daca pentru cele 4 ore lucrate sambata ii dau liber luni toata ziua nu ii mai iese norma de ore la sfarsitul lunii angajatul lucreaza in fiecare sambata Nu e nici o problema? Pe mine ma intereseaza cum o pontez?
Imi cer scuze ca sunt asa insistenta,dar sunt noua in domeniu si nu vreau sa fac greseli din prima. Multumesc inca o data.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 05 Apr. 2012
Rectific, duminica si luni.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 05 Apr. 2012
Atentie la diferentele dintre orele lucrate sambata si orele lucrate suplimentar, nu sunt compensate la fel. Orele lucrate suplimentar se compenseaza cu spor de 75% minim sau cu ore libere platite, in acelasi numar cu cele lucrate. Pe de alta parte, orele lucrate sambata si dumnica se compenseaza cu spor la salariu, stabilit prin CIM sau contractul colectiv de munca. Nu sunt ore suplimentare si nu exista alternativa in ceea ce priveste recompensarea lor. In astfel de situatii se acorda alte doua zile drept repaus saptamanal, in cazul doamnei este foarte bine sambata si luni.

Programul de munca de care vorbiti dumneavoastra este cel al companiei. Aici este vorba de repartizarea programului salariatului, care trebuie sa apara in CIM.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 05 Apr. 2012

Pentru primul punct
Orele lucrate suplimentar se compenseaza cu ore libere platite.Deci daca sambata salariatul lucreaza 4 ore, dumneavoastra nu puteti sa-i dati recuperare o zi de 8 ore. In conditiile in care aveti o prevedere in CCM sau in CIM , ca orele lucrate in zile de repaus saptamanal se compenseaza dublu , atunci procedati in consecinta.Orele suplimentare pot fi facute in continuarea timpului normal de lucru in cursul saptamanii sau in zile de repaus saptamanal.Daca nu aveti posibilitatea sa le acordati ca ore libere platite, se pot plati cu spor care trebuie sa fie mai cel putin de 75%.

Art. 122 din CM
1 Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
2 In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal

Pct.2
Timpul de munca este de 8 ore pentru conditii normale de munca. Repartizarea acestuia se face pe baza unui program de munca care de regula este trecut in RI.
Nu trebuie facut act aditional la CIM.
Art. 117 din CM
Programul de munca si modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunostinta salariatilor si sunt afisate la sediul angajatorului.

Pct. 3
Ati sesizat bine, In conditiile in care repausul saptamanal nu se acorda in zilele de sambata si duminica, acesta se poate acorda si in alte zile din cursul saptamanii

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 05 Apr. 2012
1. Angajatorul este obligat prin prevederile codului muncii sa acorde un repaus saptamanal de 2 zile consecutive, de regula sambata si duminica. Pot fi acordate si alte doua zile de repaus saptamanal daca prin specificul companiei nu se poate altfel. In cazul dumneavoastra, daca salariatul lucreaza sambata, atunci ziua de luni ar trebui sa i-o acordati ca zi libera in totalitatea ei si nu doar o parte. Ii platiti cu spor cele 4 ore lucrate sambata, iar zilele de duminica si luni vor fi libere. Ziua de luni este zi platita la fel ca orice zi lucratoare a sa.

2. Puteti trece in contract ca program 8 ore/zi, 40 de ore pe saptamana, distributie inegal. Aveti in contract la rubrica H. "Durata muncii", completati la punctul 1 - pentru norma intreaga si subpunctul a treceti - "inegal". Aveti in vedere si specificatia din raspunsul meu pentru prima intrebare - puctul 1.

3. Asa cum am specificat si in raspunsul la intrebarea 1, cele doua zile de repaus trebuie sa fie in mod obligatoriu consecutive. Art. 137 alin. 1 specifica acest lucru.

Art. 137
1 Repausul saptamanal se acorda in doua zile CONSECUTIVE, de regula sambata si duminica.


Alte intrebari despre Codul Muncii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Gratiela Petrescu Radu Anton alexei delimart G Stancu Ioana Popa Marius Ion
TOP RASPUNSURI 2024