ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Nu mi se acorda spor de vechime


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua...in urma cu 8 luni am implinit 3 ani de munca si nu mi se acorda sporul de vechime. A trebuit sa instiintez eu societatea si din luna aprilie a inceput sa mi se acorde. Am intrebat daca din urma nu mi se da si au zis ca este imposibil acest lucru. Este adevarat? Nu se poate sa mi se dea din urma sporul de vechime pe cele 6 luni? Multumesc anticipat.


Adaugata in: Codul Muncii
Marilena Stoica
 User  Marilena Stoica
a intrebat la 07 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Dragos Focsaneanu
 User Dragos Focsaneanu
a raspuns userului Ioana Popa la 27 Mai. 2013
Buna ziua!Am si eu o problema aproximativ identica.Lucrez la o institutie de stat, in contractul colectic de munca este prevazut faptul ca se aplica sporul de vechime.Problema este urmatoarea: In 21.05.2013 am implinit 3 ani de cand lucrez la aceasta institutie.Pana acum am mai lucrat si in alta parte si nu am stiut ca cele 10 luni lucrate anterior se pot aduna la sporul de vechime, crezand ca trebuie sa ai vechime in acelasi loc 3 ani nu cumulat cu alte joburi.Si am adus avederintele de vechime anterioare si doamna de la resurse umane a spus ca nu se poate ca de ce nu le-am adus la timp si asa mai departe.Ca nu se poate da retroactiv pe baza adeverintelor de vechime de la locurile anterioare de munca.Va multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Iun. 2012
Daca in contractul dvs de munca sau in cel colectiv este stipulata acordarea sporului de vechime, atunci acesta ar trebuit acordat la data stabilita prin contractul individual de munca pentru plata salariului. Nu este insa vorba de o paguba morala, ci de nerespectarea prevederilor contractuale referitoare la plata salariului si a sporurilor prevazute in CIM, caz in care intrati sub incidenta art. 171 din Codul muncii republicat.

Art. 171
1 Dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea in totalitate sau in parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie in termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
2 Termenul de prescriptie prevazut la alin. 1 este intrerupt in cazul in care intervine o recunoastere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivand din plata salariului.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 08 Iun. 2012
Da, angajatorul are obligatia sa va acorde acest spor retroactiv. Avea informatii despre activitatea dumneavoastra si probabil dintr-o scapare nu v-a acordat sporul la timp. Un drept neacordat se prescrie in termen de 3 ani, deci oricand in interiorul celor 3 ani puteti cere acest drept neacordat. Numai daca dumneavoastra ati adus dovezi care sa ateste vechimea in munca in luna aprilie, atunci sporul de vechime se acorda cu data de intai a lunii urmatoare datei prezentarii adeverintei...
Art. 253 din codul muncii republicat
1. Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
2. In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024