ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Obligare semnare act aditional pt formare profesionala, fara informare in prealabil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


M-am angajat la o companie, iar inainte de angajare am fost informat ca noii angajati vor avea un training destul de lung (si costisitor banuiam eu). Inainte de acceptarea ofertei, am intrebat clar daca va trebui sa semnez un act aditional prin care voi fi obligat sa raman in firma X luni sau sa restitui banii cheltuiti pe mine pt training-uri. Mi s-a spus ca nu.
Dupa cursurile de training ne-am trezit toti pusi in fata faptului ca totusi trebuie sa semnam acele acte aditionale cum ca vom ramane in firma cativa ani, si daca plecam mai devreme va trebui sa restituim o parte din bani (in functie de cate luni au ramas de executat conform actului aditional).
Intrebarea mea este ce pot face eu in aceste conditii? Daca refuz sa semnez pe motivul ca am intrebat de actul aditional inaintea acceptarii postului, pot fi dat afara sau obligat sa semnez? Este normal sa nu fiu informat de dinainte ca voi fi obligat sa raman in firma N ani sau sa platesc?
Multumesc.

Responsabil Cetatean
 User  Responsabil Cetatean
a intrebat la 25 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Responsabil Cetatean
 User Responsabil Cetatean
a raspuns userului Ioana Popa la 05 Mar. 2014
Inca o intrebare. Daca ar fi sa parasesc compania, iar acestia ma obliga sa platesc suma ramasa pentru perioada contractuala, daca refuz, ce se poate intampla? Mai ales in cazul in care nu as avea niciun bun pe numele meu, si plec si in strainatate.
Am auzit variante ca m-ar da in judecata, si mi s-ar pune poprire pe salariu, oriunde as lucra in lume.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Responsabil Cetatean la 26 Nov. 2013
Pot inceta oricad contractul, daca doresc acest lucru, cu respectare procedurii legale. Inclusiv in timpul perioadei de proba pot face acest lucru.
Puteti face si asa. Odata ce ati semnat actul aditional insa inseamna ca sunteti de acord cu termenii lui, deci aveti grija la ce contine el.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Responsabil Cetatean
 User Responsabil Cetatean
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Nov. 2013
Multumesc pentru raspuns. Eu sunt inca in perioada de proba de 3 luni, deci presupun ca se poate inceta contractul meu la sfarsitul acestei perioade daca vor (desi nu prea are sens dupa ce mi-au facut training). Ma gandeam ca daca se ajunge la asta, sa scriu pe fiecare pagina a actului aditional "Am luat la cunostinta astazi ", ca sa se vada ca actul aditional a fost semnat dupa efectuarea cursurilor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 25 Nov. 2013
Nu, nu este. Actul aditional pentru formare profesionale se incheie intotdeaunea inainte de inceperea programului de formare sau a trainingului in cauza, si nu dupa finalizarea lui. Conditiile se stabilesc inainte. Refuzul dvs de a semna actul aditional nu va poate atrage sanctiuni, neexistand temei legal in acest sens. Puteti depune o sesizare la ITM daca angajatorul insista in privinta acestui act aditional.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024