ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ore de noapte lucrate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Asi dori sa stiu si eu cate ore de noapte se poate lucra intr-o luna legal, si repausul saptamanal?!

Adaugata in: Codul Muncii
Balan Marius
 User  Balan Marius
a intrebat la 24 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Mar. 2014
Munca de noapte este cea desfasurata in intervalul orar 22:00 - 06:00 conform Codului muncii. Ceea ce inseamna ca un salariat poate lucra maxim 8 ore pe noapte x numarul de zile lucraroate din luna in acest regim, presupunand ca lucreaza doar program de noapte.

Art. 125
(1) Munca prestata intre orele 22,00?6,00 este considerata munca de noapte.
(2) Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
(3) Durata normala a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal.
(4) Durata normala a timpului de lucru pentru salariatii de noapte a caror activitate se desfasoara in conditii speciale sau deosebite de munca nu va depasi 8 ore pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore decat in cazul in care majorarea acestei durate este prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil si numai in situatia in care o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite in contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior.
(5) In situatia prevazuta la alin. (4), angajatorul este obligat sa acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare in bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.
(6) Angajatorul care, in mod frecvent, utilizeaza munca de noapte este obligat sa informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de munca.

Art. 126
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Norma de lucru saptamanal nu ar trebui sa depaseasca 40 de ore, 48 cu tot cu orele suplimentare. In cazuri exceptionale se poate depasi acest numar de ore in conditiile legii.

Repausul saptamanal este acordat in doua zile libere consecutive din saptamana, de obicei sambata si duminica, dar poate fi acordat si in alte doua zile consecutive din cursul saptamanaii daca salariatul lucreaza in weekenduri. Pentru cazul in care ar lucra sambata si / sau diminica angajatorul ii va acorda un spor de weekend al carui cuantum il stabileste prin CCM sau CIM, depinde de situatie. Daca nu exista CCM la nivelul unitatii se va negicia prin CIM, caz in care sporul se opereaza si in Revisal.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024