ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

ore lucrate weekend si noapte neplatite


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, va rog sa-mi precizati ce prevede codul muncii in legatura cu orele lucrate in weekend si noapte. La firma unde lucrez lucram obligatoriu in weekend platindu-ne 8% spor de weekend, nici vorba de zile libere platite sau alte plati suplmentare. Orele lucrate noaptea sunt pontate normal fara sa se acorde nimic in plus. Se motiveaza ca asa e prevazut in contractul colectiv de munca iar cui nu-i convine e liber sa plece. Codul muncii chiar nu are nicio valoare? Cum se pot recupera platile pentru aceste ore avand in vedere ca s-au acumulat cu sutele?
Va multumesc

Adaugata in: Codul Muncii
Iulian Tudorie
 User  Iulian Tudorie
a intrebat la 06 Mar. 2014
Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 12 Mar. 2014
Art. 126 din codul muncii republicat
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului iulian tudorie la 10 Mar. 2014
Sporul este stabilit la nivelul unitatii, instanta nu poate obliga angajatorul sa stabileasca un anumit procent pentru sporul de weekend cat timp nu apare in lege un astfel de cuantum. Puteti insa sa solicitati daune pentru prejudiciul creat si sa sesizati ITM ca urmare a incalcarii acestor drepturi de catre angajator.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Iulian Tudorie
 User Iulian Tudorie
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Mar. 2014
da,asa am spus,se plateste 8% spor si atat.fara cele 2 zile libere.nu pot cere in instanta plata cu 100% spor pt.liberele neacordate de un an jumatate?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului iulian tudorie la 06 Mar. 2014
Munca din weekend ati spus ca era platita cu spor, deci nu am inteles ca nu vi s-a plati. Iar de munca de noapte cred ca am precizat care sunt modalitatile de compensare. Daca in CCM nu este prevazuta acordarea sporului ci reducerea programului de lucru, ar trebui aplicata aceasta forma.

Drepturile de natura salariala neacordate la timp se pot recupera prin actiune in instanta. Dreptul de actiune se prescrie in 3 ani de la data datoriei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Iulian Tudorie
 User Iulian Tudorie
a raspuns userului Ioana Popa la 06 Mar. 2014
va multumesc,nu mi-ati precizat nimic in legatura cu recuperarea sumelor aferente orelor lucrate in weekend si noapte dupa cum am spus,acumulate cu sutele.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 06 Mar. 2014
Munca in weekend se compenseaza cu un spor stabilit la nivelul unitatii, prin CCM sau CIM. Valoarea lui nu este prevazuta in lege, ceea ce inseamna ca poate fi si de 8%. Dar pe langa spor ar trebui sa primiti si alte doua zile libere consecutive din saptamana drept repaus saptamanal. Este obligatorie acordarea acestui drept.

Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 138
(1) In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Referitor la munca de noapte, acesta reprezinta munca prestata in intervalul orar 22:00 - 06:00 si se compenseaza cu spor de 25% sau cu reducerea programului din ziua repsectiva cu o ora, de la 8 la 7 ore, daca numarul de ore lucrate noaptea este de minim 3 din programul normal de lucru. Modalitatea de compensare este aleasa de angajator la nivelul unitatii sale.

Art. 125
(1) Munca prestata intre orele 22,00?6,00 este considerata munca de noapte.
(2) Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
..........................

Art. 126
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Depuneti o sesizare la ITM daca nu vi se respecta drepturile recunoscute prin lege. Angajatorul poate fi sanctionat contraventional conform Codului muncii pentru incalcarea acestor drepturi.

Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
........................
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
........................
l) incalcarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
........................

Alte intrebari despre Codul Muncii

Expertii nostri
violeta Georgescu
adriana iancu alexei delimart Radu Anton Gratiela Petrescu George Andreescu Marius Ion
TOP RASPUNSURI 2021
Buna ziua. Sunt absolvent al facultatii de economie cu licenta in management, am urmat cursurile de master la aceeasi...[citeste mai mult]
Publicat la data 20 Iul. 2021 7 raspunsuri
BunÄ? ziua. Cumnata mea este nÄ?scutÄ? ??n 01.09.1960. Are vechime de 25 ani ??i a muncit ca ??i coafezÄ? cu salariul...[citeste mai mult]
Publicat la data 17 Iul. 2021 1 raspuns