ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


ore suplimentare, ore de noapte


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! Rog raspuns la urmatoarele intrebari: "Sunt angajat la o firma de paza si protectie, cu norma intreaga de lucru si program inegal. Asta inseamna ca, in linii mari stiu zilele in care lucrez, dar, de cele mai multe ori, nu si intervalul orar , drept pentru care, ma prezint la serviciu in urma unui telefon. In contractul de munca, nu sunt prevazute ore suplimentare sau ore de noapte, insa, de doua luni consecutive, de cand sunt angajat, am acumulat 232 si 203 ore lucrate pe luna, in cadrul carora sunt si cateva ore de noapte, 36, respectiv 40 ( in intervalul orar 22-06). Am dreptul la plata orelor suplimentare, daca nu mi se acorda recuperarea lor in 60 de zile? Dar dreptul la plata orelor de noapte? in conditiile in care, acestea nu sunt prevazute in contractul individual de munca ?" Va multumesc.

Artemiza Buculeu
 User  Artemiza Buculeu
a intrebat la 03 Dec. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 03 Dec. 2015
In masura in care se efectueaza ore suplimentare, ca regula, durata maxima legala a timpului de lucru nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, luand in calcul o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, 6 luni sau maxim 12 luni, daca aceasta posibilitate este prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil. Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.
Angajatorul este obligat la compensarea orelor suplimentare, fie prin acordarea de ore libere platite salariatului in urmatoarele 60 de zile, fie prin compensarea acestora cu un spor la salariu, potrivit prevederilor contractului colectiv de munca aplicabil sau regulamentului intern, spor care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Munca de noapte-22.00-6.00.
Cel putin 3h/zisau 30% din timpul de lucru.
Munca de noapte se compenseaza cu program redus cu 1 ora sau cu spor de minim 25% din salariul de baza.

Alte intrebari despre Codul Muncii