ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Perioada de detasare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Sunt angajata la o societate care are mai multe puncte de lucru. De la domiciliu si pana la locul de munca (fac naveta cam 15 km desi in orasul meu exista un punct de lucru dar la vremea cand m-am angajat nu erau scoase posturi la concurs asa ca am preferat sa fac naveta).
La punctul nostru de lucru, personalul este deficitar. Intre orasul in care am domiciliul si orasul in care lucrez, exact la jumatatea distantei, se mai afla un punct de lucru de-al aceleiasi societati unde personalul este in surplus.
Superiorii nostrii ne detaseaza si de cate 2 ori pe an cate 1,2,3 sau chiar patru luni la punctul de lucru din orasul in care locuiesc, iar pe cei din orasul unde este surplus de personal ii detaseaza in locul meu la punctul meu de lucru si le deconteaza si naveta.
Stiu ca in codul muncii societatea angajatoare poate sa detaseze un salariat la un alt loc de munca cel mult 60 zile, dar doar in anumite conditii.
Nu mi se pare normal sa fim detasati asa cand mult mai simplu era ca pe cei care sunt in surplus sa ii detaseze la locul unde este nevoie si nu sa ne detaseze pe noi si sa ii aduca pe ceilalti in locul nostru.
Va rog frumos, daca ma puteti ajuta cu un raspuns sau macar cu un articol din contractul colectiv privind aceasta situatie. Nu sunt singura, mai sunt inca alte doua colege in aceeasi situatie. Vrem sa stim conditiile in care se poate efectua o detasare, exceptand motivul disciplinar pentru ca nu este vorba de asa ceva.
Si mai doresc, daca se poate, sa stiu in cazul unei detasari cum trebuie decontata naveta? De la locul stabil de munca la noul loc de munca? Sau de la domiciliu la noul loc de muna?
Va multumesc anticipat.

Adaugata in: Codul Muncii
Raindrop Alina
 User  Raindrop Alina
a intrebat la 28 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Raindrop Alina
 User Raindrop Alina
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Nov. 2013
Ested elegare stimata doamna ca doar de aceea primim Ordin de delegare.Insa intrebarea cea mai arzatoare este daca ma pot delega de pe postul meu fix,pentru a aduce alta persoana pe locul meu,tot prin ordin de delegare.Si cum va explicati fptul ca in luna decembrie 2012 si lunile ianuarie si februarie 2013 am fost delegata in aceste imprejurari,cand codul muncii spune ca poti fi delegat maxim 60zile calendaristice din ordinul institutiei,perioada care se poate prelungi doar cu acordul meu?Nu m-a intrebat nimeni daca vreau sau nu sa prelungesc aceasta perioada
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului alina rebecca damean la 28 Oct. 2013
Nu are imoportanta numarul desalariati din unitate in cazul unei delegeari. Numai pentru detasarea in afara tarii se tine cont de acest aspect, cand este necesara obtinerea formularului A1. Este legala delegarea, cat timp exista un ordin in acest sens, scris si nu verbal, si se respecta termenele din Codul muncii pe care vi le-am precizat mai jos.

Puteti incerca o sisizare la ITM. Din punctul meu de vedere, corect si logic asa ar fi fost cum spuneti si dvs, si anume sa fie delegati salariatii de la locurile de munca cu personal mai mult. Dar daca se face "schimb de locuri" nu prea imi dau seama cat de mult se respecta pasii legali si cat de justificata este masura. Ar trebui verificat de catre ITM, dupa parerea mea.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Alina Rebecca Damean
 User Alina Rebecca Damean
a raspuns userului Ioana Popa la 28 Oct. 2013
aveti dreptate,este vorba de delegare in cazul nostru
Dar cum ne poate delega din moment ce la punctul nostru de lucru suntem in deficit de personal?Ne delega pe noi si aduc alti colegi de la alt punct de lucru unde sunt in surplus?
Nu era normal sa ii delege pe cei care sunt in surplus de personal?
Pentru ca pe noi ne scuteste de naveta,iar celor pe care ii aduc pe postul nostru le deconteaza transportul
Era legal din punctul meu de vedere sa ii delege pe cei in surplus in locul unde ne trimit pe noi,pentru ca oricum aceeiasi bani le decontau,iar numarul de kilometrii al navetei era tot acelasi
Si nu mai era toata zapaceala asta.
Dumneavoastra ce spuneti?Cum este legal?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 28 Oct. 2013
Cheltuielile de transport pot fi suportate de angajator de la domiciliu dvs la locul de munca inde va desfasurati activitatea.Acest drept se acorda daca este prevazut in CCM la nivel de unitate.Dvs. trebuie sda va informati la unitate daca vi se acorda sau nu acest drept.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 28 Oct. 2013
Iar daca nu aveti niciun fel de ordin de delegare primit anterior modificarii locului de munca, si in fisa postului nu apare prevazuta deplasarea in scopul indeplinirii atributiilor, angajatorul nu procedeaza legal, iar dvs puteti refuza deplasarea la alt loc de munca in astfel de situatii. Totodata, recomandabil este sa sesizati Inspectorii ITM daca apar incalcari ale legii, contractului de munca, sau chiar CCM si RI.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 28 Oct. 2013
Nu cred ca angajatorul va detaseaza, cel mult va deleaga, este altceva. Detasarea reprezinta modificarea locului de munca, temporar, la un alt angajator, nu la acelari, si este cauza de suspendare a CIM. Salariatul presteaza astfel activitate in beneficiul tertului, al angajatorului unde este detasat. Delegarea este modificarea temproara a locului de munca prin ordin de delegare, pe o perioada determinata de timp, iar salariatul in tot acest timp presteaza activiate in beneficiul angajatorului care la delegat.

Perioadele initiale sunt diferite, ambele pot fi prelungite peste termen numai cu acordul salariatului. Delegarea se dispune unilateral pentru o perioada initiala de un an, iar detasarea petru 60 de luni. In ambele situatii se acorda diurna, iar salariatului i se asigura cheluielile de cazare, transport si masa. Refuzul nejustifcat asupra delegarii sau detasarii initiale se considera abatere disciplinara si se poate sanctiona conform legii.

Extras din Codul muncii republicat:

Art. 42
(1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.
(2) Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.

Art. 43
Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

Art. 44
(1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Art. 45
Detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.

Art. 46
(1) Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an.
(2) In mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.
(3) Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice.
(4) Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Detasarea nu se face niciodata pe criterii disciplinare, nu este nicaieri in lege prevazuta aceasta posibilitate. Locul muncii nu se modifica unilateral decat in cazul detasarii, delegarii sau pentru protejarea salariatului.

Eu cred ca la dvs este vorba mai repede de deplasari in interes de serviciu, dar nu de delegari si nicidecum de detasari.

Iar referitor la naveta la si de la locul de munca, angajatorul nu are obligatia decontarii ei, decat daca apare astfel prevazut in CCM aplicabil sau in Regulamentul Intern. Dar din punct de vedere legal nu exista o astfel de impunere.

Alte intrebari despre Codul Muncii