ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Pot sa ma pensionez anticipat?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Pentru Dna Ganea,

Am fost instintata printr-o Minuta de informare din 28 sept. 2012 ca s-a schimbat contractul de munca incepand cu data de 1 oct. 2012 astfel:
program 4 ore
- salarul diminuat 1000 lei;
- conform Codul muncii art.17, aliniat 1 si 4 si nimic in rest.
Am semnat.
Sunt nascuta in 10.02.1956.
Pot sa ma pensionez anticipat, nu s-a oferit nici o posibilitate decat somajul.
Numai cei de varsta mea au semnat un astfel de contract restul salariatilor au ramas cu program de 8 ore.
Cand am intrebat ce se intampla mi s-a oferit somajul.
In cazul meu nu am gasit loc de munca in acest termen foarte scurt.

Adaugata in: Codul Muncii
Georgeta Georgescu
 User  Georgeta Georgescu
a intrebat la 02 Oct. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

10 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 02 Oct. 2012
Da, pentru faptul ca doamna si-a dat acordul doar printr-o luare la cunostinta, ca nu putem vorbi de o negociere, este mai greu de dovedit in instanta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 02 Oct. 2012
Discriminarea este una, ce spuneti dvs legat de contestare este altceva. Nu neg caracterul discriminatoriu, ci faptul ca un act aditional nu se contesta, nu exista temei pentru o astfel de actiune. Ce poate contesta dna este caracterul discriminatoriu al masurii, insa din nou, cat timp a semnat acel act aditionl, greu de dovedit caracterul discriminatoriu al actiunii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 02 Oct. 2012
Legea este 62/2011, a dialogului social, si nu din 2010. Articolul pe care l-ati redat dvs, 210, explica exact acest lucru, si anume ca se pot contesta masurile unilaterale.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 02 Oct. 2012
Bine dar in cazul de fata apreciez ca este discriminare. Doamna spune ca practic i s-a adus la cunostinta dansei si altor cateva persoan apropiate ca varsta modificarea timpului de lucru , fara sa fie o solicitare in acest sens.
Art. 5 din codul muncii republicat
(1) In cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii.
(2) Orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, bazata pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, este interzisa.
(3) Constituie discriminare directa actele si faptele de excludere, deosebire, restrictie sau preferinta, intemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevazute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrangerea ori inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii drepturilor prevazute in legislatia muncii.
(4) Constituie discriminare indirecta actele si faptele intemeiate in mod aparent pe alte criterii decat cele prevazute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminari directe.

Art. 6
(1) Orice salariat care presteaza o munca beneficiaza de conditii de munca adecvate activitatii desfasurate, de protectie sociala, de securitate si sanatate in munca, precum si de respectarea demnitatii si a constiintei sale, fara nicio discriminare.
(2) Tuturor salariatilor care presteaza o munca le sunt recunoscute dreptul la negocieri colective, dreptul la protectia datelor cu caracter personal, precum si dreptul la protectie impotriva concedierilor nelegale.
(3) Pentru munca egala sau de valoare egala este interzisa orice discriminare bazata pe criteriul de sex cu privire la toate elementele si conditiile de remunerare.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 02 Oct. 2012
Acel articol prevede obligatia angajatorului de a lua in considerare solicitarea angajatului privind modificarea timpului de lucru. Mai mult, el asigura accesul la aceste posturi., daca ele exista. Nu apare insa nicaieri interdictia de a propune el o modificare a timpului de lucru. Ce nu poate face insa este o modificare unilaterala.

Art. 107
(1) Angajatorul este obligat ca, in masura in care este posibil, sa ia in considerare cererile salariatilor de a se transfera fie de la un loc de munca cu norma intreaga la unul cu fractiune de norma, fie de la un loc de munca cu fractiune de norma la un loc de munca cu norma intreaga sau de a-si mari programul de lucru, in cazul in care apare aceasta oportunitate.
(2) Angajatorul este obligat sa informeze la timp cu privire la aparitia unor locuri de munca cu fractiune de norma sau cu norma intreaga, pentru a facilita transferurile de la norma intreaga la fractiune de norma si invers. Aceasta informare se face printr-un anunt afisat la sediul angajatorului.
(3) O copie a anuntului prevazut la alin. (2) se transmite de indata sindicatului sau reprezentantilor salariatilor.
(4) Angajatorul asigura, in masura in care este posibil, accesul la locuri de munca cu fractiune de norma la toate nivelurile.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 02 Oct. 2012
Actul aditional nu se contesta, el nu este o masura unilaterala ci acordul partilor. Cat timp angajatul a semnat actul aditional, nu are baza legala de contestare, nu va avea castig de cauza. Nu continue un termen de contestare si nu este mentionat in lege ca act ce poate fi contestat. Legea nu face o astfel de precizare, am mai discutat acest aspect. Propunerea modificarii poate fi facuta de oricare dintre parti, insa odata semnat actul aditional este clar ca partea careia i s-a propus acest lucru a fost de acord cu modificarea.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 02 Oct. 2012
Puteti contesta actul aditional de modificare a timpului de lucru ca fiind nelegal, chiar daca l-ati semnat. Dumneavoastra nu ati solicitat modificarea timpului de lucru. Asa cum se prevede la art 107 din codul muncii, timpul de lucru se poate modifica la solicitarea salariatului. Cu atat mai mult ca spuneti ca este vorba de o minuta nicidecum act aditional.
Art. 210 din legea 62 din 2010
Cererile referitoare la solutionarea conflictelor individuale de munca se adreseaza instantei judecatoresti competente in a carei circumscriptie isi are domiciliul sau locul de munca reclamantul.

Art. 211
Cererile pot fi formulate de cei ale caror drepturi au fost incalcate dupa cum urmeaza:
a) masurile unilaterale de executare, modificare, suspendare sau incetare a contractului individual de munca, inclusiv angajamentele de plata a unor sume de bani, pot fi contestate in termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunostinta de masura dispusa;
La stabilirea stagiului de cotizare e bine sa stiti ca nu intra perioadele asimilate potrivit art 49 din Legea 263 din 2010 la pensionarea anticipata si anticipatas partiala. Acestea se valorifica numai in cazul pensiei la limita de varsta.
art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
d) a beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001 — 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii;
e) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale;
f) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani;
g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.
(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevazute la alin. (1) beneficiaza de perioadele asimilate daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale in conditiile prevazute de prezenta lege.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 02 Oct. 2012
Somajul nu vi se ofera de angajator. Este necesara incetarea contracutlui de munca pe motive neimputabile dvs ca salariata, iar dupa incetare veti putea depune dosarul pentru indemnizatia de somaj, in termenul legal (10 zile de la incetare, fara a depasi 12 luni).
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 02 Oct. 2012
Va puteti pensiona anticipat sau anticipat partial daca indeplinti cumulativ conditiile de acordare.

Va puteti pensiona la limita de virsta dupa anul 2016 luna Iunie la virsta standard de pensionare de 60 ani si 4 luni daca indepliniti conditia stagiului minim de cotizare de 15 ani. Stagiul complet de cotizare este de 30 ani si 4 luni.*

Va puteti pensiona anticipatat dupa anul 2011 luna Iunie la virsta de 55 ani si 4 luni daca indepliniti conditia stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 38 ani si 4 luni.*

Va puteti pensiona anticipatat partial dupa anul 2011 luna Iunie la virsta de 55 ani si 4 luni daca indepliniti conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 30 ani si 4 luni.*


* Vista standard de pensionare poate fi redusa conform prevederilor legii 263/2010 in urmatoarele conditii:

- Lucrul in conditii deosebite;
- Lucrul in conditii speciale;
- Lucrul in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat;
- Persecutii politice cu privare de libertate, deportare in strainatate, prizonierat, beneficiari ai Decretului ? Lege 118/ 1990;
- Au lucrat in zonele I si II de expunere la radiatii;

Sursa: Lapensie.com
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 02 Oct. 2012
Elementele contracutului de munca amintite (programul de lucru, salariul) nu pot fi modificate unilateral, ci numai prin act aditional la contract, modificarea lor permanenta necesitand acordul salariatului. Numai in cazul unei sanctiuni sau a intreruperii temporare a activitatii poate fi redus salariul unilateral, dar numai temporar. Programul de lucru (norma) nu se modifica in CIM fara act aditional. Dvs. probabil ati primit un act aditional si l-ati semnat, ceea ce inseamna ca ati fost de acord cu modificarile propuse.

Alte intrebari despre Codul Muncii