ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Program de lucru


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Daca un angajat cu norma intreaga (8h/zi - 40 pe saptamana) doreste sa lucreze in fiecare zi dupa propriul program, sa spunem azi 4 ore, maine 6, poimaine 8 astfel incat sa nu depaseasca 40 ore pe saptamana insa fara sa aiba o zi libera, ITM-ul il poate sanctiona pe angajator? Repet, angajatul si-a dat acordul scris in acest sens.

Adaugata in: Codul Muncii
A I
 User  A I
a intrebat la 01 Nov. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [4] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 02 Nov. 2012
Da, ITM va poate sanctiona, daca angajatorul dvs va lucra 7 zile din 7, pentru ca nu este respectat dreptul sau la repausul saptamanal. Acordarea acestui repaus este obligatorie in fiecare saptamana, chiar daca angahjatul doreste sa lucreze non-stop. Intervine si problema sanatatii salariatului, care, in cazul in care este afectata de un program de acest tip, tot dumneavoastra ca angajator veti fi tras la raspundere. In plus, pentru zilele de week-end lucrate, daca va fi cazul. va trebui sa acordati salariatului sun spor la salariul de baza corespunzator acelor zile lucrate. Sporul se stabileste prin CCM sau CIM, in functie de caz.

Codul muncii republicat, legea 53/2003

Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 138
(1) In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
(3) Contraventiilor prevazute la alin. (1) li se aplica dispozitiile legislatiei in vigoare.

In plus, pentru ca angajatul dvs sa poata derula un program de lucru inegal sa cum l-ati prezentat dumneavostra, trebuie mentionata in contract distribuirea inegala a lui.

Art. 116 - Codul muncii republicat
(1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.
(2) Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.

Saptamana de lucru inseamna luni - vineri inclusiv cu repaus sambata si duminica, iar acolo unde nu este posibila acordarea repausului in aceste doua zile, se pot stabili alte doua zile consecutive din saptamana in acest scop.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 02 Nov. 2012
Art. 118 din codul muncii republicat
(1) Angajatorul poate stabili programe individualizate de munca, cu acordul sau la solicitarea salariatului in cauza.
(2) Programele individualizate de munca presupun un mod de organizare flexibil a timpului de munca.
(3) Durata zilnica a timpului de munca este impartita in doua perioade: o perioada fixa in care personalul se afla simultan la locul de munca si o perioada variabila, mobila, in care salariatul isi alege orele de sosire si de plecare, cu respectarea timpului de munca zilnic.
(4) Programul individualizat de munca poate functiona numai cu respectarea dispozitiilor art. 112 si 114.

Nu sunt motive sa aveti probleme cu ITM. Programul de lucru individualizat este reglementat

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024