ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Reducere timpului de lucru de la 5 zile la 4 zile


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!

Am o firma unde in primele 3 luni al anului comenzile sunt cam cu 30-35% mai putine decat in restul anului.As avea intrebarea daca pentru acest motiv as putea reduce timpul de lucru la 4 zile si daca se poate numai la cateva angajati fiindca pe soferii si pe agentii nu pot sa trimit fiindca ei oricum trebuie sa viziteze clientii saptamanal dupa ruta stabilita de ani de zile.Si daca se poate poate sa lucreze cativa angajati si sambata si as da liber duminica luni si marti?Si care sunt pasurile pe care trebuie sa fac.Si daca poate fi contestat aceasta decizie?Fiindca problema mea este ca ma gandeam sa dau alte sarcini la angajati dar nu lucruri extraordinare (renovarea depozitului) dar am primit raspuns de la cativa angajati ca in fisa postului scrie manipulant marfa si nu zugravitor tamplar sau asa ceva.Nu spun ca nu au dreptate dar daca au de lucru 4-5 ore pe zi nici pentru mine nu e convenabil sa platesc 8 ore si o alta chestie pe colegii care chiar vor sa lucreze pentru ei nu as vrea sa reduc programul si din cauza asta nu stiu daca as putea avea probleme ca pentru unii asa pentru altii altfel,
Multumesc!

Adaugata in: Codul Muncii
Andras Gal
 User  Andras Gal
a intrebat la 30 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Andras Gal la 31 Ian. 2014
Da, se poate ca angajatorul sa lucreze mai putine ore pe zi, fiind vorba de reducerea activitatii si o situatie de suspendare in care angajatul se afla la dipozitia angajatorului, acesta din urma poate rechema angajatul la lucru oricand.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Andras Gal
 User Andras Gal
a raspuns userului Ioana Popa la 31 Ian. 2014
Multumesc pentru raspuns!

O singura intrebare as mai avea.Pe durata reducerii temporare a activitatii salariatii poate sa vine la lacru dar de exemplu 4-5 ore pe zi( de exemplu 25-30 de ore pe saptamana) si sa primesc 75% din salariu fiindca chiar sa intrerup activitatea nu pot.Si daca din 10 numai 4 sau 5 ar fi care sa vina asa trebuie sa dau explicatii sau cum se procedeaza?
Si daca cineva nu este de acord ce trebuie sa fac?
Multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 31 Ian. 2014
Masura aceasta nu se poate dispune oricum, este necesar mai intai sa dispuneti masura reducerii temporare a activiatii cu acordarea unei indemnizatii de 75% din salariul de baza, iar daca aceasta masura depaseste 30 de zile lucratoare, puteti modifica proigramul de la 5 la 4 ore, cu reducerea salariala corepunzatoare. Se poate aplica suspendarea doar pentru o parte din salariati, cei care sunt direct afectati de lipsa acestor compenzi in special.

Art. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
..................................
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
..................................
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Art. 53
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3) .
(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

Masura se dispune prin decizie, fara a fi necesar acordul salariatului.

Alte intrebari despre Codul Muncii